חדשות המחקר

המחקר בסוכרת לאן פנינו מועדות

עד לעשור האחרון, המאמץ העיקרי של המחקר בסוכרת מסוג 1 התמקד סביב שיפור תכונות מולקולות האינסולין, שדרוג אמצעי ההעברה והמדידה כמו משאבות, חיישנים ועטי הזרקה ודרכים חדשות להעברת האינסולין החיצוני לתוך הגוף (משאף, כדור וכדו’).

בנוסף, ישנו היקף גדול של עבודה על אינסולין המגיב לשינויים ברמת הסוכר. מדובר במדבקות עם מחטים מיקרוסקופיות המשחררות אינסולין בהתאם לשינויים בריכוז הסוכר ברקמה התת עורית.

מאמצים אלו אכן הביאו לשיפורים משמעותיים בטיפול, אך הטיפול באינסולין עדיין מלווה בתנודות ברמות סוכר וע"י כך גם טומן בחובו סיכון לסיבוכים בריאותיים לטווח הארוך.

לכן, בשנים האחרונות, מאמצי מחקר גדולים יותר מושקעים בטיפולים של החלפת או השתלת תאים אצל סוכרתיים, בתקווה שתאים כאלה יהיו עמידים לאורך זמן.

הכיוונים החדשים כוללים:

השתלת תאים או השתלת לבלב: הרעיון הוא להחליף את התאים שנפגעו או את האיבר כולו. מגבלת השיטה היא מציאת תורמים וגם יכולת הקליטה אצל הנתרם, והיא מחייבת ניתוח מאד מורכב ומסוכן.

השתלת תאי גזע: המחקר מראה פוטנציאל שהשתלת התאים יכולה להבריא תאי בטא פגועים ואף לעקוף או לעצור את פעולת מערכת האוטואימונית שגורמת להרס תאי הבטא. התאים המושתלים מכוסים בחומר ש"מחביא" אותם ממערכת האוטוימונית כדי שלא יפגעו.

השיטות הנ"ל נבדקות ע"י מספר קבוצות מחקר מובילות בעולם. עדיין אין יישום אפשרי בבני אדם אבל המחקר מתקדם ויש סבירות מסוימת שהמאמצים הנ"ל יביאו לשינוי משמעותי בטיפול בשנים הבאות

מרץ 2018- שימוש במד סוכר רציף עשוי לסייע בהפחתת שיעורי היפוגולוקמיה בקרב סוכרתיים מסוג 1
במחקר השתתפו סוכרתיים הסובלים מירידה בתחושה להיפוגולוקמיה או שחוו אירוע של אובדן הכרה בשנה החולפת ומטופלים באמצעות זריקות. נבדקי המחקר נחלקו לשניים: קבוצה אחת השתמשה במד רציף הכולל התרעות, והשנייה במד ללא התרעות. בתום חודש,  נמצא כי בקרב נבדקי הקבוצה שעשו שימוש במד רציף עם התרעות, נרשמה ירידה של 72% באירועי היפוגולוקמיה, וירידה של 50% במקרי ההיפוגולוקמיה הקשים
קרא עוד
פברואר 2018- פיתוח נוסף של לבלב מלאכותי יצא לדרך
ארגון הJDRF שהאגודה הינה שלוחתו בישראל והחברה הדרום קוראנית EOFlow יפעלו לפיתוח לבלב מלאכותי אלחוטי, שיוכל בעזרת רכיב אחד, המשלב חיישן ומערכת הזלפת אינסולין , לנטר את רמות הסוכר ולהזריק אינסולין כמערכת סגורה
קרא עוד
ינואר 2018 - אין קשר בין צריכת חלבון חלב לבין התפרצות סוכרת מסוג 1
המחקר, שעקב אחר למעלה מ- 2,000 תינוקות, להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם סוכרת והנם בעלי סיכון גנטי מוגבר לפתח סוכרת מסוג 1, מצא כי חשיפה מוקדמת לחלבוני חלב פרה ממקור של פורמולה לא מעלה סיכון להתפתחות סוכרת.
קרא עוד
דצמבר 2017- השפעת נסיעות ארוכות על הסוכרת
מחקר שבחן את חוויותיהם של סוכרתיים מסוג 1 אשר בילו שעות ממושכות בטיסה מצא כי כ74% חוו התקפי היפוגלוקמיה או היפרגלוקמיה בזמן הטיסה ו9% נמנעו לחלוטין מנסיעות ממושכות עקב בעיות הקשורות לטיפול בסוכרת מסוג 1
קרא עוד
אוקטובר 2017 - מנבאים של סטרס בסוכרת
מחקר שבחן את המנבאים של סטרס בחולי סוכרת מסוג 1 בוגרים, מצא כי נשים סוכרתיות חוו סטרס מוגבר בהשוואה לסוכרתיים גברים. כמו כן, סוכרתיים שמתמודדים עם הסוכרת זמן קצר, איזון לקוי וגם שימוש בסנסור - כולם היו קשורים לסטרס מוגבר. ומה סייע להפחתה משמעותית בסטרס? בדיקת סוכר לפני מתן בולוסים.
קרא עוד
ספטמבר 2017 - כיצד משפיע ניטור סוכר רציף על הריון ולידה
מחקר של הJDRF בודק כיצד השימוש במד סוכר רציף משפיעה על בריאותה של אישה סוכרתית הרה וכן על בריאותו של העובר, ומצא שנשים הרות אשר עושות שימוש במד סוכר רציף במהלך ההריון נהנות מ100 דקות יותר ביום של איזון וכן הסיכון שתינוקם יחווה היפוגלקמיה לאחר הלידה קטן. כמו כן עולה מן המחקר שלתינוקות של אימהות סוכרתיות אשר עושות שימוש במד סוכר רציף ישנה ירידה משמעותית בסיכון לסיבוכי לידה
קרא עוד
מרץ 2017- דו"ח משרד הבריאות
כל הנתונים על סוכרת מסוג 1 בין הגילאים 0-17 , נכון ל2015
קרא עוד
19 במרץ 2017 - יעילות ובטיחות מערכת הלבלב המלאכותי
מחקר חדש מצביע על עלייה ביעילות ובטיחות הלבלב המלאכותי בקרב נוער ומתבגרים
קרא עוד
13 באפריל 2017 - ירידה ניכרת באחוזי התמותה מסיבוכים קארדיו - וסקולארים
מחקר חדש מצביע על ירידה ניכרת באחוזי התמותה מסיבוכים קארדיו-ולסקולארים בקרב סוכרתיים מסוג 1
קרא עוד