היפוגליקמיה – זיהוי וטיפול
היפוגליקמיה מוגדרת כרמת סוכר מתחת ל- 70 מ"ג/ דצל עם או ללא תסמינים .
הטיפול בהיפו חיב להיות מיידי:
שלב 1: אכילה או שתייה של 15 גרם גלוקוז ( 4 טבליות ) או 3 כפיות סוכר או חצי כוס שתיה מתוקה .
להמתין 15 דקות ולחזור על הבדיקה . אם רמות הסוכר לא התאוששו יש לחזור על הטיפול .
שלב 2 – אכילת מנת פחמימה עמילנית (מורכבת) כמו פרוסת לחם או קרקר, למניעת חזרה של היפוגליקמיה במקרה של סיכון להישנות.
ודאו כי יש עליכם תמיד את אמצעי הטיפול בהיפו.
היפוגליקמיה – זיהוי וטיפול
היפוגליקמיה (היפו) – מוגדרת כמצב שבו רמות הגלוקוז בדם יורדות לערך נמוך מדי. ערכים שכאלו יכולים לגרום להרגשה רעה , אך ניתן לטפול בהם בקלות ובמהירות. כתבה זו מסבירה מהו היפו, כיצד לזהות היפו וכיצד לטפל .
מהו היפו?
היפו מוגדר כרמת גלוקוז נמוכה בדם – מתחת ל70. היפו עלול להיות מסוכן אם אין מטפלים בו – אך הוא ניתן לטיפול בקלות ובמהירות .
מה יכול לגרום להיפו?
היפו, או רמה נמוכה של גלוקוז בדם, נגרם כתוצאה מהזרקת מינון גבוה מהנדרש של אינסולין או שצריכת הפחמימות בפועל היתה נמוכה מזו שהערכנו , או בעקבות ביצוע פעילות גופנית ללא היערכות מוקדמת . מצבים כמו חום, קור, מתח או מחלה יכולים גם הם להשפיע על רמות הגלוקוז בדם ולגרום לירידה ברמות הסוכר מתחת לערך הרצוי.
כמה זמן נמשך היפו?
רמת הגלוקוז בדם אמורה להתאושש תוך כ-15 דקות מרגע הטיפול בהיפו. אם כי עלולים להרגיש טישטוש לזמן ארוך יותר . לעתים זה תלוי עד כמה נמוכה רמת הגלוקוז בדם .
סימנים ותסמינים של היפוגליקמיה
התסמינים של היפו אינם זהים עבור כולם, התסמינים הנפוצים הם :
רְעִדָ
זיעה
סְחַרחוֹרֶת
רעב
טשטוש ראייה
קושי בריכוז
תחושת חרדה
שינויים בהתנהגות כמו עצבנות או בילבול
חוסר מודעות להיפו בסוכרת סוג 1
יש אנשים שאינם חשים בסימפטומים של היפו ולכן אינם יכולים לזהות שהם במצב של היפו – תופעה זו ידועה כחוסר מודעות להיפו .
לאנשים שחווים חוסר מודעות להיפו כשרמת הגלוקוז בדם יורדת מתחת ל-70 בקביעות (יותר משלוש עד ארבע פעמים בשבוע), מומלץ לפנות לצוות המטפל בהקדם האפשרי. במצב זה מד סוכר רציף (CGM) או מד סוכר מסוג Flash Freestyle Libre יכולים להועיל מכיוון שהם מתריעים על ירידה ברמות הגלוקוז לערך נמוך מהרצוי.
למספר מועט של אנשים שחווים חוסר מודעות להיפו מוצעות בארה"ב השתלות של איי לבלב .
מה לעשות במצב של היפו?
יש לטפל בהיפו מיד, כי אם לא מטפלים, עלולים להגיע לאיבוד הכרה, ובמקרים קיצוניים מצבים אלו עלולים להיות קטלניים, לכן ודאו כי יש עליכם תמיד את אמצעי הטיפול בהיפו.
בדקו מיד את רמת הגלוקוז בדם. גם אם אתם משתמשים במד סוכר רציף (סנסור) יש לאשר את רמת הסוכר באמצעות בדיקת דם מהאצבע. הסיבה לכך היא שהסנסורים קוראים את רמת הסוכר בנוזל הבין תאי (הנוזל בין תאי הדם וכלי הדם) והבדיקה מהאצבע מודדת את הגלוקוז ישירות בדם . מדידת דם נימי היא מדויקת יותר ולכן חשוב לבצע בדיקה לפני הטיפול בהיפו.
אם רמת הגלוקוז בדם נמוכה מ-70 , יש לאכול או לשתות סוכר זמין כדי להעלות את רמת הגלוקוז בדם לטווח היעד.
למשתמשים במשאבת אינסולין, יש להשהות את מתן האינסולין או לשים קצב בזאלי זמני, עד שרמת הסוכר תעלה לערך המטרה האישי . מומלץ להתיעץ עם הצוות המטפל כיצד לעשות זאת .
מה כדאי לאכול או לשתות כדי להעלות את רמות הגלוקוז בדם?
טבליות גלוקוז או משקה ממותק כמו מיץ תפוזים מומלצים לטיפול בהיפו, מכיוון שהגלוקוז (סוכר) נכנס לזרם הדם במהירות. מזון אחר, כמו שוקולד, עשוי להיות עשיר בסוכר אבל כמות השומן מאטה את ספיגתו של הסוכר, כך שהם לא יעלו את רמות הגלוקוז בדם כל כך מהר.
לא תמיד נתן לחזות מתי רמת הגלוקוז בדם תרד לערך נמוך מדי, לכן יש לשאת תמיד טבליות גלוקוז או שתיה מתוקה.
הגוף של כל אחד שונה, לכן כמות הסוכר שיש ליטול כדי להעלות את רמת הגלוקוז בדם תשתנה. באופן כללי, 15 גרם פחמימה יעלו את רמת הגלוקוז בדם בכ-54 מג/ דצל . 15 גרם פחמימה זמינה זה בערך, 4 טבליות גלוקוז או 3 כפיות סוכר או חצי כוס של משקה ממותק בסוכר או מיץ פירות שאינו דיאט.
כמות הפחמימות שיש לצרוך תלויה גם בזמן ובסיבה להיפוגליקמיה – לדוגמה, אם ההיפו מתרחש לאחר פעילות גופנית מוגברת או כתוצאה ממתן מינון גבוה מדי של אינסולין, ייתכן שיש צורך גם לאכול חטיף פחממתי כדי למנוע אפיזודה נוספת של היפוגליקמיה.
מה לעשות במצב חירום
בדרך כלל ניתן לטפל בהיפו באופן עצמאי, אך אם רמות הגלוקוז בדם הן נמוכות מאוד , ייתכן שיש צורך בעזרה מאדם אחר. זה קורה לפעמים במצב של חוסר מודעות להיפו או אם לא מזהים את תסמיני ההיפו בזמן .
גלוקגון
גלוקגון ניתן בהזרקה והוא גורם לשחרור גלוקוז שמאוחסן בכבד. ניתן לקבל מרשם לגלוקגון מרופא המשפחה או האנדוקרינולוג המטפל. חשוב שבן משפחה וחבר לעבודה/ ללימודים , סיעת או הצוות החינוכי יקבלו הדרכה להזרקת גלוקגון עי האחות במרפאה . יש לוודא גלוקגון בתוקף. את הגלוקגון שאינו בתוקף כדאי לנצל לתרגול .
מה לעשות לאחר היפו?
יש לחזור ולבדוק את רמות הגלוקוז בדם 10 עד 15 דקות לאחר הטיפול בהיפו.
אם הרמה עדיין נמוכה, יש לאכול עוד 15 גרם סוכר זמין ולבדוק את הרמות שוב כעבור 10 עד 15 דקות.
רמות הגלוקוז בדם עשויות להיות גבוהות במשך כמה שעות לאחר היפו. זו עשויה להיות ההשפעה של אכילת הפחמימות בעת ניסיון להעלות את רמות הגלוקוז בדם במהלך ההיפו. יחד עם זאת, הגוף עשוי גם לשחרר הורמונים המעוררים שחרור של גלוקוז המאוחסן בכבד, כאמצעי הגנה מפני היפו חמור יותר.
הפחתת הסיכון להיפו
היפויים הם חוויה לא נעימה, ובנוסף עשויים לגרום להרגיש רע ולשבש את היום, כמו כן המצאות זמן רב מחוץ לטווח הרצוי של רמות הגלוקוז בדם יכול להשפיע על הבריאות בטווח הארוך. יחד עם זאת חשוב לזכור שאם יש היפו זה לא מעיד על ניהול לא נכון של הסוכרת .
אחת הדרכים להפחית את הסיכון להיפו היא לעקוב אחר רמות הגלוקוז בדם לאורך היום.
סנסור (מד סוכר רציף ) יכול לסיע מכיוון שניתן להגדיר התרעות כשרמות הגלוקוז הן במגמת ירידה לקראת היפו.
מד הסוכר הרציף נותן אינדיקציה על מגמות של ערכי הסוכר – האם הן בעליה או בירידה .
אז אם הקריאה היא קצת מעל 70 והחיישן מראה על מגמת ירידה ניתן למנוע היפו כבר בשלב זה. זה חשוב במיוחד כשסובלים מחוסר מודעות להיפו
שימוש בטכנולוגיה כזו יכול לסיע לך ולצוות המטפל לקבל תמונה מלאה של ערכי הסוכר ולזהות דפוסים או מגמות. גם לימוד ספירת פחמימות יכול לסיע בשמירה על רמות הגלוקוז בטווח הרצוי
קבלת עזרה מהסביבה
זה רעיון טוב ללמד את האנשים מן הסביבה הקרובה – המשפחה, החברים, החברים לעבודה או הצוות החינוכי – כיצד לזהות היפו ולסיע לטפל בו כשמרגישים חולשה או טישטוש. על הצוות החינוכי לקבל הדרכה מאחות המרפאה .
תרגום ועריכה:
ד"ר ברוריה שר. יועצת התזונה מנגישת תחום מחקר