ראש השנה – המלצות לארוחות החג
את ראש השנה נחגוג השנה בחברת התא המשפחתי שלנו. זו הזדמנות לשתף את כל בני הבית בהכנות לארוחות החג וביצירת אווירת חג, כמו הכנת כרטיסי ברכה אישיים לכל בן משפחה, קישוט השולחן, ליקוט מתכונים משפחתיים אהובים מסבתא או דודה, הכנת הארוחות גם עם הילדים הצעירים ובהכנת סרטוני ברכה לחברים ולמשפחה המורחבת.
ביקשנו מד"ר ברוריה שר, דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1), את ההמלצות להכנת ארוחות חג בריאות ושמירה על האיזון והנה תשובתה לפניכם:
אני מאמינה שניתן להכין ארוחה, שתהיה גם טעימה וגם בריאה ושיש להקפיד ככל האפשר על רמות סוכר בטווח הרצוי גם בחגים, אבל אני גם מאמינה שחשוב לתת מקום להנאה מהאכילה ולאיכות החיים.
אספתי כמה המלצות שימושיות שיסייעו בתכנון ובהכנת ארוחות חג בריאות יחד עם הגעה לערכי סוכר קרובים ככל האפשר לטווח הרצוי!
לאלו מביניכם שבוחרים בראש השנה, ורק פעם אחת בשנה, לאכול את כל האוכל המסורתי שמוגש לשולחן החג, מבלי להקפיד על הגבלת הפחמימות והסוכרים, רשמתי בהמשך המלצות לטיפול מיטבי בארוחה.
המלצות לבוחרים בגישה המוקפדת לטובת איזון הדוק:
שלב הכנת מאכלי החג:
הכינו מזון ביתי במקום הזמנת מזון מוכן, בססו את הארוחות על רכיבים טבעיים מן הצומח בעיקר, השתמשו במזון שאינו מעובד ובמינימום של סוכר ומלח.
1. שתפו את כל בני המשפחה בבחירת המתכונים ובהכנת הארוחות, כולל הילדים הצעירים.
2. הקפידו על אכילת ארוחות משפחתיות משותפות בשילוב עם שיח משפחתי מהנה ושמח.
3. השתדלו לשלב בתפריט מנות דלות בפחמימות רבות ככל האפשר כמו סלטי ירקות, תבשילי ירקות, עופות ודגים (עם העדפה לצלויים, מבושלים או אפויים).
4. תכננו ארוחה עם כמה סלטי ירקות ותבשילי ירקות והשתדלו להפחית במגוון מנות הפחמימה.
5. הכינו את רוב מאכלי הירקות מירקות דלים בפחמימות כמו חסה, רוקט, פטרוזיליה, מלפפונים, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, ברוקולי, קישואים, חצילים, תרד ועלי מנגולד.
6. בחרו במתכונים ורטבים ללא תוספת סוכר.
7. הכינו קינוחים דלי פחמימה ע"י המרת הקמח בקמח שקדים (כל הקמח או חלק מהקמח שבמתכון) והחליפו את הסוכר בתחליפי סוכר כגון אריתריטול.
8. הגישו מים במקום שתייה מתוקה. עטרו את כדי המים בחגיגיות בגרעיני רימון, פרוסות לימון, תלתלי מלפפונים ועלי לואיזה או נענע כדי שיוסיפו טעם מרענן ומעניין.
לקראת ארוחות החג:
1. כשעתיים לפני הארוחה, זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם ולתקן את רמת הסוכר בכדי להגיע לארוחה בערך הקרוב ל-100 מ"ג/ד"ל ככל האפשר.
2 הקפידו לתת את הבולוס כ-15 דקות לפני הארוחה.
בזמן ארוחות החג:
1. מלאו את מחצית הצלחת בירקות דלי פחמימה.
2. השתדלו לבחור רק בפחמימות האהובות עליכם והייחודיות לחג.
3. אכלו את החלבון והשומן (הבשרים והשומנים) לפני אכילת הפחמימות.
4. מומלץ לתת את הבולוס לפני אכילת כל פחמימה בארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הארוחה/הערב.
למטופלי משאבות אינסולין:
1. בצריכת ארוחה עתירת פחמימות, חלבון ושומן מומלץ להשתמש בבולוס משולב (Dual Bolus).
2. בצריכת מזונות עתירים בחלבון ושומן (כמו בשרים שמנים), מומלץ לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה (Square Bolus) למשך כ-2-4 שעות.
3. לקבלת הנחיות מדויקות ומותאמות אישית מומלץ לפנות לדיאטנית במרפאה שלכם.
טיפים לטיפול מיטבי בארוחה:
1. כשעתיים לפני הארוחה בדקו את רמת הסוכר בדם ותקנו את רמת הסוכר בכדי להגיע לארוחה בערך הקרוב ל- 100 מ"ג/ד"ל ככל האפשר.
2. הקפידו לתת את הבולוס כ-15 דקות לפני תחילת האכילה.
3. הכינו לכל הסועדים כדי מים במקום שתייה מתוקה. דאגו לעטר את המים בחגיגיות בגרעיני רימון, פרוסות לימון, תלתלי מלפפונים או עלי לואיזה או נענע כדי שיוסיפו טעם מרענן ומעניין.
4. בזמן הארוחה: השתדלו לתת בולוס לפני כל אכילת פחמימה.
5. כשעתיים לאחר הארוחה בדקו את רמת הסוכר ותנו בולוס תיקון אם יש צורך.
6. כוונו שעון מעורר לשעתיים מאוחר יותר, בדקו את רמת הסוכר ותנו בולוס תיקון, אם יש צורך, או טפלו בהיפוגליקמיה.
7. אם רמת הסוכר הייתה גבוהה ונדרש תיקון בשלב הקודם, כוונו שוב שעון מעורר לשעתיים מאוחר יותר, בדקו את רמות הסוכר והגיבו בהתאם לרמות הסוכר.