אקדמיה
-
במהלך 2016 הובלנו תהליך מול הביטוח הלאומי, כיום כל סוכרתי שהוכר כבעל 40% נכות רפואית כללית יכול להגיש בקשה לשיקום מקצועי, המאפשר מימון לימודים מקצועיים/תואר למשך שלוש שנים.
חשוב לדעת כי החל ממאי 2016, על סוכרתי שנקבעו לו פחות מ-65% נכות רפואית יהיה להגיש מדי שנה בקשה לחידוש הזכאות לביטוח הלאומי, לסניף בעיר בו אתם מתגוררים.
אנא קרא בעיון את המסמך המצורף כאן (מתוך אתר הבטל"א)
לטפסים הנדרשים לפנייה לשיקום המקצועי לחץ כאןמה כולל תהליך השיקום המקצועי?
- לאחר שהוכרו לפונה 40% נכות רפואית לפחות, עליו לפנות למדור שיקום בסניף הביטוח הלאומי במקום מגוריו, שם יפגש עם פקידת שיקום אשר תבנה יחד איתו מסלול הכשרה מתאים למצבו ולכישוריו.
- המסלול כולל אבחון מקצועי, כלומר בדיקת הכישורים והנטיות של האדם, והפניָה לקורס הכשרה מקצועית או ללימודים אקדמיים לתואר ראשון במוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ.
- את הקורס ניתן לבחור מתוך רשימת קורסים מקצועיים של משרד העבודה, או לבקש קורס ספציפי שבו מעונינים ולבדוק אם הוא מוכר ע"י הבטל"א. בנוסף למימון חלקי או מלא של שכר הלימוד, זכאי הפונה לקבל דמי שיקום חודשיים במהלך הלימודים. זכאות זו מותנית בכך שמדובר בלימודים לרכישת מקצוע ו/או לימודים בהיקף של 20 שעות שבועיות לפחות.
- בנוסף, תִּבָּחֵן הזכאות למימון נסיעות למקום הלימודים, לרכישת ספרים וחומרי לימוד, וסיוע בשכר דירה.
- ישנה אפשרות לקבל מימון לקורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית, אולם ליוצאי שירות צבאי/לאומי עדיף לנצל את זכאותם על חשבון מענק השחרור (מימון הקורס הפסיכומטרי יקוזז מן הסכום המיועד ללימודים).
מה עושים?
- ניגשים לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם, וממלאים טופס בקשה לשיקום מקצועי (ניתן להורידו גם באתר הבטל"א).
- נפגשים עם פקידת שיקום שתקבע את סוג הסיוע שינתן.
-
היחידה לבחינות מותאמות במרכז הארצי לבחינות ולהערכה מסייעת לנבחנים בעלי מגבלות פיזיות רפואיות, מגבלות פסיכיאטריות, לקויות למידה או לקויות קשב וריכוז להתאים במידת האפשר את תנאי הבחינה למגבלה או ללקות במטרה לעקוף את הקשיים הנובעים ממנה. חולי סוכרת נעורים (סוג 1) זכאים להיבחן בבחינה מותאמת תוך שימת דגש על המגבלות והצרכים המיוחדים של מחלת הסוכרת (צורך בבדיקות סוכר, יציאה לשירותים וכו’).
אופן הגשת הבקשה לבחינה פסכומטרית מותאמת
להגשת בקשה לבחינה מותאמת דרושה הרשמה לבחינה. שימו לב כי מועדי הבחינה בתנאים מותאמים מתקיימים שלוש פעמים בשנה (אפריל, יולי ודצמבר). ההרשמה נעשית באתר המרכז הארצי לבחינות ולהערכה או באמצעות ערכת הרשמה שאפשר לקנות בחנויות “סטימצקי" ובחנויות הספרים האוניברסיטאיות.
מסמכים שיש לצרף במקרה של סוכרת:
- שאלון לפונה לחצו– מילוי השאלון ייעשה בידי הסוכרתי.
- שאלון לרופא לחצו– חוות דעת רפואית
את אבחון הסוכרת יעשה הרופא האנדוקרינולוג (רופא הסוכרת) שלכם ולא רופא כללי או רופא משפחה.
האבחון צריך להיות עדכני ומפורט ולכלול את כל הנתונים הנדרשים. היות ומחלת הסוכרת היא כרונית לא נדרש אבחון חדש, אך צריכה להיות בו התייחסות לעובדה שהמגבלה כרונית והשפעותיה קבועות.
(שימו לב כי המסמכים ברורים וניתנים לקריאה. מסמך שלא יהיה ברור יישלח בחזרה לפונה. שליחת מסמכים נוספים לאחר הגשת הבקשה הראשונית כרוכה בתשלום בסך 220 ₪).
כל המסמכים צריכים להתקבל במרכז הארצי לבחינות ולהערכה עד יום סיום ההרשמה לבחינה.
מועדי סיום ההרשמה ושליחת המסמכים מפורסמים באתר.
שימו לב:
כדאי להירשם לבחינה כשלושה חודשים לפני המועד שרוצים להיבחן בו, מכיוון שהטיפול והבדיקה של החומר עשויים להימשך עד 25 ימי עבודה. יש לשלוח העתקים בלבד. מסמכים שיישלחו לא יוחזרו לפונה.
חשוב לציין כי במידה והנכם סובלים ממגבלה או מחלה נוספת לסוכרת (מחלה כרונית נוספת, לקות למידה, הפרעת קשב וריכוז) יש להוסיף מסמכים רפואיים רלוונטיים. (מידע נוסף נמצא באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה. לחצו כאן).
תהליך הטיפול בהרשמה וההחלטה
- לאחר קליטת המסמכים ביחידה יישלח בדואר מכתב המאשר את קבלת החומר.
- בתוך 25 ימי עבודה מקבלת החומר יתקיים דיון בעניינכם ותתקבל החלטה בו. לאחר מכן יישלח אליכם מכתב המפרט את החלטת הצוות המקצועי של היחידה לבחינות מותאמות.
הגשת ערעור
כל נבחן זכאי לבדיקה מעמיקה אחת, ללא תשלום, של הבקשה שלו לקבלת התאמות בבחינה (פסיכומטרית, אמי"ר או מתא"ם). על החומר ששלחתם עובדים באופן בלתי תלוי לפחות שני אנשי מקצוע שמטרתם לקבל תמונה מלאה של מצבכם ולאפשר לכם להיבחן בתנאים המתאימים לכם.
ערעור על החלטת היחידה או הוספת מסמכים לדיון מחודש (גם אם נוסף מסמך אחד בלבד) מחזיר את התיק כולו לעיון מחודש של הצוות המקצועי, ולכן ערעור או הוספת מסמכים לאחר הגשת הבקשה הראשונית כרוכים בתשלום של 220 ₪.
לתשומת לבכם: הערעור צריך להגיע למרכז הארצי באמצעות הדואר עד יום סיום ההרשמה לבחינה שאתם רשומים אליה. לא יתקבל ערעור/חומר נוסף בפקס!
-
בהתאם לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים שהם מוסדות להשכלה גבוהה ולשירותי השכלה גבוהה שהם נותנים), תשע"ז – 2016 (להלן: “התקנות"): המוסדות להשכלה גבוהה אחראים באופן מלא על ביצוע התאמות הנגישות לאנשים עם מוגבלות, תוך מתן התייחסות הן לצרכים של בעלי מוגבלות פיזית והן לבעלי מגבלה חושית, כמוגדר בתקנות ובליווי אנשי מקצוע בהתאם לשיקול דעתם המקצועי של המוסדות.
יישום התקנות הינו באחריותם המלאה של המוסדות להשכלה גבוהה, אשר הינם תאגידים עצמיים.
במידה והנכם זקוקים להתאמות בבחינות, אנו ממליצים לפנות למדור לנגישות במוסד האקדמי בו אתם לומדים, עם המסמכים המעידים על היותכם סוכרתיים. ניתן גם להצטייד במכתב מהרופא המטפל, המפרט על הצורך שלכם בהקלות והתאמות באקדמיה.
בהצלחה!