חג הפסח – כיצד נשמור על איזון?
נכתב על ידי ד"ר ברוריה שר, דיאטנית האגודה
שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא !
יחד עם השמחה חג הפסח מביא עמו אתגר תזונתי לא פשוט, שכן מרבית ממאכלי החג הם גם עתירי פחמימות ושומן, ולהם השלכות על רמות הסוכר ועל איזון הסוכרת.
הנה כמה המלצות שיסייעו לכם לצלוח את החג מבלי לצאת מאיזון:
בהכנת מאכלי החג:
- הכינו לארוחת החג או הביאו לארוחת החג אליה הוזמנתם מגוון של מנות דלות בפחמימות כמו סלטי ירקות, תבשילי ירקות, עופות ודגים צלויים, מבושלים או אפויים.
- בהכנת לפתן פירות, החליפו את הסוכר בממתיק מלאכותי.
- בהכנת החרוסת, החליפו את התירוש שבמתכון במיץ פטל דיאט.
- העדיפו להחליף את המרגרינה והחמאה בשמן נוזלי.
- בחרו במתכונים ללא תוספת סוכר.
- הימנעו מתוספת סוכר לרטבי הסלטים.
- הכינו קינוחים דלי פחמימה ע"י המרת קמח המצה/הקורנפלור/קמח תפוחי אדמה (או חלק ממנו) בקמח שקדים והחלפת הסוכר בתחליפי סוכר.
המלצות להתנהלות לקראת ארוחות החג:
על מנת לשמור על איזון, זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם כשעתיים לפני ארוחת החג ותקנו את רמת הסוכר בכדי להגיע לארוחת החג בערך הקרוב ל- 100 מ"ג/ד"ל ככל הניתן. כך, יתאפשר לכם לאכול פחמימות עם תחילת הארוחה ותמנעו מהיפרגליקמיה מאוחרת.
המלצות להתנהלות בארוחת החג
- הקפידו שלפחות מחצית מהצלחת שלכם תכיל ירקות.
- תכננו בצורה מושכלת את ארוחתכם, בחרו רק באותן פחמימות לחג האהובות עליכם במיוחד.
- העדיפו מזון שאינו מטוגן.
- מומלץ לתת בולוס לפני אכילת כל פחמימה בארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הערב.
- מיץ ענבים או תירוש הנם פחמימה ויש להחשיבם בספירת הפחמימות.
- יין המכיל אלכוהול אינו נחשב בספירת הפחמימות, למרות השלכותיו על רמות הסוכר.
- מומלץ לבדוק את רמת הסוכר בדם לפני השינה ולתקן לפי הצורך, על מנת למנוע היפרגליקמיה במשך הלילה. מאידך, אם שתיתם אלכוהול בארוחה יש להפחית את מינון האינסולין לתיקון על מנת למנוע היפוגליקמיה לילית.
- שימו לב! אם שתיתם 4 כוסות של יין במשך הערב, יש להיזהר מהיפוגליקמיה במשך הלילה, שכן שתייה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום להיפוגליקמיה מאוחרת.
- למטופלי משאבות אינסולין: בצריכת כמות רבה של מזונות עתירים בחלבון ושומן (כמו בשרים שמנים), ניתן לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה/מתמשך S Square / Extanded למשך כ2-4 שעות. כל 200 גרם בשר שווה כ- 20 גרם פחמימות, אותם מומלץ לתת כבולוס מושהה או מתמשך למשך כ-2-4 שעות.
- למטופלים בזריקות : ניתן לשלב עם האינסולין המהיר הנותן כיסוי לפחמימות, אינסולין מסוג R שייתן כיסוי לחלבון ושומן – על המינון הנכון ותזמון הזרקת האינסולינים יש להתייעץ עם הדיאטנית והרופא המטפל.
- נצלו את החג ואת האביב לטיולים רגליים ומהנים בטבע.
- זכרו כי פעילות גופנית מסייעת בשמירה על איזון הסוכרת.
המלצות אלו אינן מהוות חלופה להמלצת הצוות המטפל בכם.
ספירת פחמימות
מצרפת מתכון טעים ובריא מהמטבח המשפחתי שלי
עוגיות גרעינים ואגוזים פריכות דלות בפחמימה
העוגיות אינן מכילות קמח ולכן אינן מכילות גלוטן ומתאימות לחג הפסח. בכל עוגייה כמות מזערית של סוכר. בכל עוגייה 3 גרם פחמימה.
חומרים לכ-50 עוגיות:
- 1/2 כוס גרעיני חמניות
- 1/2 כוס גרעיני דלעת
- 1/2 כוס בוטנים שבורים
- 1/2 כוס שקדים קצוצים גס בסכין
- 1/2 כוס אגוזי מלך שבורים
- 1/2 כוס שומשום
- 1/2 כוס שוקולד צ’יפס לבן
- 1/2 כוס סוכר חום או סוכרלוז ( סוכר לייט או סוכרה דיאט )
- 2 חלבוני ביצה בגודל L
ההכנה:
1. חממו תנור ל -150 מעלות.
2. הכניסו לקערה את האגוזים, הגרעינים והשוקולד צ’יפס, הוסיפו סוכר ואת החלבונים וערבבו בעדינות בעזרת כף עד לקבלת תערובת אחידה.
3. הניחו מן התערובת בעזרת כף עף, על תבנית מרופדת בנייר אפיה.
4. הכניסו לתנור ואפו כשלושים דקות, או עד להזהבה קלה.
ההמלצה שלי :
במתכון סה"כ 3 כוסות של אגוזים וגרעינים, נתן לגוון את הסוגים לפי טעמם של בני הבית ולפי המצוי במזווה.
זמן האפייה הינו ארוך יחסית לעוגיות המכילות קמח והטמפרטורה נמוכה יותר.
ניתן להחליף את הסוכר בכמות זהה של סוכרה דיאט או סוכר לייט (המכילים סוכרלוז) זמן האפייה יתארך לכ- 50 דקות.
ספירת פחמימות לעוגיות עם סוכר: 1 עוגייה = 3 גרם פחמימה. 2 עוגיות = חצי מנת פחמימה.