תחליפי סוכר
הכל אודות תחליפי סוכר
מאת: רעיה ויינשטיין ועומרי שובל, דיאטנים קליניים, מרפאת סוכרת, שירותי בריאות כללית, מרכז רפואי "לין", חיפה
כמו כל ההמצאות הגדולות, גם הממתיק המלאכותי הראשון התגלה במקרה. השנה הייתה 1879, ואיירה רמסן, כימאי אמריקאי, התיישב לאכול לאחר שחקר תרכובת מלחים כלשהי במעבדה שבה עבד. רמסן שכח לשטוף את ידיו לפני הארוחה, וכשהחל לאכול גילה שמזונו מתוק מאוד. החומר שהמתיק אותו היה הסכרין. מתיקות בניגוד לשאר הטעמים לא רק שהיא תכונה מולדת, אלא תכונה הקיימת עוד בהיותנו עוברים.
כיום ההנחיות לסוכרתי החדש הם להמעיט בסוכרים פשוטים ובשתייה מתוקה, על מנת להימנע מעליה מהירה בסוכר. כדי לא לוותר על המתוק, ניתן להשתמש בתחליפי סוכר. כיום ניתן למצוא בחנויות תחליפים רבים. ישנו חוסר בהירות בהמלצות לשימוש במוצרים אלה. בנוסף להיותם יקרים יחסית למוצרים המכילים סוכר, אין הסכמה לגבי בטיחותם. באם ניתן לאוכלם ללא הגבלה, האם צריך להכלילם בספירת הפחמימות, האם משמינים מהם?
ישנם מספר סוגי ממתיקים שונים. הנבדלים בכך שלחלקם ערך קלורי מופחת, וחלקם ללא כל ערך קלורי:
סוכרים אלכוהוליים - הפוליאולים
סוכרים אלכוהולים הם הצורות הכימיות האלכוהוליות של הסוכרים. הצורה האלכוהולית של הגלוקוז היא הסורביטול, של הגלקטוז היא הגלקטיקול, של הלקטוז היא הלקטיקול, וכן הלאה. מבחינת המתיקות הם נבדלים זה מזה, בין מחצית המתיקות של הסוכר ועד למתיקות שווה לו. הפוליאולים נספגים לאט מהמעי אל הדם, ועוברים מטבוליזם בכבד. היות שאינם נספגים במלואם מהמעי, אכילתם בכמויות גדולות גורמת להצטברותם במעיים ולשלשולים. לרוב הפוליאולים משמשים להמתקת ממתקים וסירופים “ללא סוכר". מבחינה קלורית, יש להם פחות ממחצית הקלוריות של הסוכר, והם גם אינם גורמים לעששת השיניים כמו הסוכר הרגיל. חשוב לכלול את הפוליאולים בספירת פחמימות. כמו כן למרות ערכם הקלורי המופחת, עדיין יש בהן קלוריות. לדוגמא, שוקולד רגיל מכיל כ-533 קלוריות ו- 62 גרם פחמימות לחפיסה של 100 גרם לעומת שוקולד ללא סוכר המכיל 461 ו- 45 גרם פחמימות.
ממתיקים טבעיים
סטביוזיד (Stevioside)
חומר ממתיק טבעי המצוי בעלי השיח סטיביה רבואידנה. אינו עובר מטבוליזם ואינו מתפרק בחום או בחומצה, ויכול לכן לשמש גם באפיה ובבישול. ניתן להשיגו בעיקר בחנויות טבע. אינו בעל ערך קלורי ואינו משפיע לרעה על רמות הסוכר בדם. בנוסף למתיקותו, הוא מוסיף טעם.
ממתיקים שאינם בעלי ערך תזונתי
ישנם חמישה ממתיקים המאושרים כתוספי מזון בטוחים לשימוש על כל אוכלוסיות הציבור, חלק מחוסר הבהירות לגבי השימוש בממתיקים אלו נובע מההיסטוריה שלהם. לדוגמה:
הסכרין (בסוכרזית), הינו הממתיק המלאכותי הראשון שנתגלה בשנת 1879. במחקרים שנערכו בשנות ה- 70 בעכברים, נמצא כמסרטן, והשימוש בו הוחרם. לאחר בדיקות מעמיקות יותר נמצא שהמחקרים בוצעו על זן רגיש במיוחד של עכברים. יותר מ- 30 מחקרים על בני אדם הצביעו כי השימוש הוא בטוח ואינו מסכן בני אדם. ארגון הבריאות העולמי פרסם המלצה לצריכה מוגבלת של עד 2.5 מ"ג / ק"ג משקל גוף. חובה לציין על המוצר את כמות הסכרין ביחס למנה במוצר. כלומר, אדם במשקל 70 קילו יכול לצרוך 175 מיליגרם ביממה, כמות השווה ל- 80 טבליות סכרין או 48 שקיקי סכרין ביממה.
האספרטאם, נמצא ברוב המשקאות הדיאטטיים, במעדני חלב דיאטטיים, בריבות וגם כממתיק לקפה ותה. בגלל חוסר יציבותו בחום הוא אינו משמש לשימורים או לעוגות בחשיפה לחום חזק, מתפרק ומאבד את מתיקותו, ולכן לא ניתן לבישול ואפיה.
אצסולפם K, נמצא במסטיקים, בסוכריות, בפודינגים, בסירופים, במוצרי יוגורט דיאטטיים ובמשקאות דיאטטיים.
ציקלמאט, נמצא במיני מאפה, בשימורי פירות, בריבות, בממתקים, ברטבים ובמשקאות קלים.
סוכרלוז, נמצא במוצרי מאפה, במסטיקים, בריבות, בפודינגים למיניהם, וגם כממתיק למשקאות דיאטטיים. זהו הממתיק ה"חדשני" ביותר שאושר לשימוש ע"י ה – FDA בשנת 1998. הממתיק מופק ומיוצר למעשה מסוכרוז, אינו עובר פירוק מטבולי בגוף ומשולל כל ערך קלורי.
לסיכום
בסיכום של נייר עמדה של האיגוד הדיאטטי האמריקאי נכתב: “צרכנים יכולים ליהנות באופן בטוח במגוון של ממתיקים עם או בלי ערך תזונתי, כאשר צורכים דיאטה העומדת בעקרונות והנחיות מתאימים וכמו כן לשמור על הבריאות האישית של הצרכן."
מנגד, יש לציין שלצד פרסום זה, ישנם מתנגדים רבים הטוענים, שהמלצות אלו מושפעות מתעשיות המזון, המרוויחות כסף רב. הם טוענים שיש מעט מחקרים יחסית להיקף השוק הענק, ובנוסף, מחקרים רבים מומנו על ידי תעשיות המזון. הם טוענים, שיש מחקרים המראים על סיכונים רבים עקב השימוש בממתיקים אלו, ולכן יש לקחת אותם בעירבון מוגבל.
ניתן להשתמש בתחליפי הסוכר בלא חשש, אך מכיוון שיש עדויות ודעות סותרות, רצוי להגביל את כמותם. בלי להתייחס למידת בטיחותם, הרי שרובם מכילים פחמימות וקלוריות. חשוב מכך, יש לזכור, שרוב המוצרים הדיאטטיים אינם מהווים תחליף לאוכל האמיתי.