ט”ו בשבט עם פירות טריים תוצרת ישראל
מאת ד"ר ברוריה שר, יועצת תזונה ומנגישת מחקרים, האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל
ט"ו בשבט חג האילנות נחגג לפי המסורת בשתילה ועם פירות ארץ ישראל. סעודת החג היא עשירה באגוזים, פירות יבשים ופירות טריים.
החג קורא לנו לצאת לשתילה ולחגוג קרוב לטבע, אל העצים הפריחות ולתנובות שלהם הפרות. כיום אנו חיים בחברה עשירה בתוצרת מהארץ ומהעולם, אך בעבר לא כך היה הדבר ולכן נולדה המסורת של אכילת פירות יבשים.
זהו מנהג עתיק שהשתרש אצלינו משום שבעבר, בגלות, לא ניתן היה להשיג פירות טריים מהארץ. המודעות הגדולה לאכילה בריאה וצריכת סוכר, באוכלוסיה בכלל ובסוכרת בפרט מביאה אותנו לבחון מחדש את המנהג, להבין מה אנחנו מכניסים לפה, ממה כדאי להימנע וכמובן מה עדיף לאכול.
מה מתייבש בפרי מיובש?
הנוזלים כמובן, אך לא רק. כאשר פירות עוברים תהליך ייבוש חלק מרכיבי הפרי הכל כך חשובים לנו נעלמים גם כן. פירות יבשים שיובשו ללא תוספת כימיקלים, סוכר או קמח הם אמנם מזון טבעי ותחליף בריא לממתקים אלא שבתהליך היבוש עולה ריכוז הסוכר בפרי והם מאבדים חלק מהויטמינים.
לעומת זאת בתהליך היבוש התעשייתי מוסיפים לפירות המיובשים גם חומרים שאינם בריאים כמו חומרים משמרים, חומרי זיגוג, חומרים מחזקי צבע וסוכר.
תהליכים אלו הופכים את הפירות היבשים לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.
לכן העדיפו את הפירות היבשים האורגנים המקומיים, כמו תמרים, צימוקים, חמוציות, שזיפים, משמש, פקאנים ושקדים, שבמהלך ייבושם לא נעשה שימוש בכימיקלים.
אלה נמכרים בשקיות ואקום ויש לשמרם בקירור לאחר פתיחת האריזה. מותר ואף רצוי לשאול בחנות, האם פירות יבשים אלו הם מתוצרת הארץ.
האם בכל זאת יש לפירות יבשים יתרונות ?
היתרונות הבריאותיים של פרות שיובשו ללא תוספת כימיקלים:
הם מקור עשיר למגנזיום, לברזל ולסידן. משמש יבש עשיר בברזל, שקדים עשירים בסידן, אגוזים עשירים באבץ וכולם מהווים מקור מצוין למגנזיום.
אגוזים ושקדים מהווים מקור עיקרי לשמן בתפריט הים תיכוני. שמנים אלו תורמים לבריאות בכלל ולבריאות הלב וכלי הדם בפרט.
הם מקור טוב לסיבים ועשויים לסייע לסובלים מעצירות, כמו שזיפים מיובשים.
הם מקור מצוין לאנרגיה ולכן מתאימים במיוחד כחטיף בעת ביצוע פעילות גופנית ממושכת,
טיפ חשוב:
שילוב של אגוזים ושקדים עם פרי טרי או פרי יבש מסייע בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי ובכך מקטין את העליה ברמת הסוכר בדם ומשפר את תחושת השובע.
השנה במיוחד נחגוג עם פירות טריים תוצרת הארץ למען הבריאות וכדי לתמוך בחקלאים שלנו.
את ט"ו בשבט חוגגים השנה עם אכילת פירות טריים מהארץ. הפירות הטריים הם מזון טבעי ובריא. הם עשירים בויטמינים מינרלים, סיבים תזונתיים, ופיטוכימיקלים (חומרים כימיים שנמצאים בצמחים באופן טבעי ) כמו הפוליפנולים (נוגדי חימצון ובעלי השפעה מיטיבה על הלב והמוח ). רכיבי תזונה אלו שומרים על בריאותינו, מגינים עלינו בפני מחלות ומחזקים את מערכת החיסון.