פרסי נובל לשנת 2024 והקשר שלהם לסוכרת סוג 1
פרסי נובל לשנת 2024 והקשר שלהם לסוכרת סוג 1
בכל שנה, בתחילת אוקטובר מוענקים פרסי הנובל היוקרתיים במגוון תחומים: שלום, ספרות, פיזיקה, כימיה, פיזיולוגיה או רפואה, ומדעי הכלכלה. פרסים אלה מוענקים למדענים המצטיינים ביותר על תרומתם יוצאת הדופן למדע ולאנושות.
השנה, חלק מהפרסים הוענקו לחוקרים הקשורים באופן ישיר למחקרים למציאת מרפא לסוכרת סוג 1 ולשיפור איכות החיים של המתמודדים עם הסוכרת, מחקרים שממומנים על ידי Breakthrough T1D.
מיקרו-RNA: פריצת דרך בהבנת המחלה
פרס נובל לפיזיולוגיה או רפואה לשנת 2024 הוענק באוקטובר 2024 לפרופסורים ויקטור אמברוס וגארי רובקון מארה”ב על תגליתם המהפכנית בתחום המיקרו-RNA ותפקידו בבקרת ביטוי גנים.
מהו מיקרו – RNA ומדוע זה משמעותי?
בגוף האדם קיימים בין 20,000 ל-25,000 גנים. גנים אלה פעילים באופן מתמיד ומאפשרים את התפקוד התקין של הגוף. לדוגמה, קיים גן האחראי להורות לתאי הבטא בלבלב להתחיל לייצר אינסולין כתגובה לעלייה ברמות הסוכר בדם. תהליך זה נקרא “ביטוי גנים” – כלומר הגוף מייצר אינסולין (שהוא חלבון), כדי לבצע פעולה מסוימת בתא.
כשאנחנו מדברים על “ביטוי גנים”, אנחנו מתכוונים לתהליך שבו הגוף מייצר חלבונים לצורך ביצוע פעולות מסוימות. תהליך זה מתרחש כאשר ה-DNA של גן מסוים מועתק ליצירת מולקולה בשם RNA שליח (mRNA), שמתורגמת לאחר מכן לחלבון בעל תפקוד ייחודי. תהליך זה מתבצע בצורה ייחודית ברקמות שונות בגוף, וכך נוצרים סוגי תאים שונים כמו תאי שריר, תאי עצב ותאי בטא.
המחקר של Breakthrough T1D בתחום הסוכרת סוג 1
Breakthrough T1D משקיע כיום 2.6 מיליון דולר במחקרים הקשורים למיקרו-RNA. המחקרים מתמקדים בשני כיוונים עיקריים:
* שימוש במיקרו-RNA כסמן ביולוגי למעקב אחר התקדמות המחלה.
* פיתוח טיפולים חדשניים המתערבים בתהליך האוטואימוני המעורב בהתפרצות סוכרת מסוג 1.
סמנים ביולוגיים: כלי חיוני למעקב
סמנים ביולוגיים הם מדדים שונים בגוף אותם ניתן למדוד, כגון דופק, חום גוף ולחץ דם. בתחום הסוכרת מסוג 1, אנו משתמשים בסמנים כמו: רמות סוכר בדם, המוגלובין מסוכרר (HbA1c), זמן בטווח היעד (TIR ) ורמות נוגדנים עצמיים (אוטואימונים). המחקר שלנו מכוון לפתח את השימוש במיקרו-RNA כסמן ביולוגי נוסף שיאפשר מעקב מדויק יותר אחר התפתחות סוכרת מסוג 1.
מניסיוננו רב השנים, אנו יודעים כי לאבחון מוקדם יש חשיבות מכרעת. הוא מאפשר:
* הבנה טובה יותר של המחלה
* היערכות מתאימה לקראת האבחנה
* הזדמנות לטיפולים חדשניים שעשויים לעכב את הופעת המחלה
* מניעת סיבוכים מסוכנים בשלבי המחלה הראשונים
סוכרת מסוג 1 מתפתחת בשלבים*. כיום, סמנים ביולוגיים כמו מצב הנוגדנים האוטואימוניים לא מציגים את התמונה המלאה. אם אדם נמצא חיובי לשני נוגדנים אוטואימוניים (עצמיים), המשמעות היא שהסיכוי שלו לפתח סוכרת מסוג 1 הוא כמעט 100% – אך איננו יודעים באיזו מהירות זה צפוי לקרות. אמנם ניתן למדוד את רמות הסוכר בדם, אך זהו מדד יחיד לחוסר איזון ברמות הסוכר ואינו מצביע על מצבם הבריאותי של תאי הבטא.
למיקרו-RNA יש פוטנציאל להציג תמונה מפורטת הרבה יותר. Breakthrough T1D מימן מחקר כדי לבדוק אם ניתן להשתמש במיקרו-RNA כדי לגלות בדיוק באיזה שלב אדם נמצא בהתקדמות לעבר שלב 3 של סוכרת סוג 1, ומהי מהירות ההתקדמות.
לסיכום – החוקרים מאמינים שמיקרוRNA יכולים לשפר את הערך המנבא של הסמנים הביולוגיים הקיימים כיום עבור סוכרת סוג 1. הם יכולים להיות כלי שימושי למדידת התקדמות המחלה ולעזור לאנשים שנמצאים בשלבים 1 ו-2 של סוכרת סוג 1 לעצור את המחלה .
מיקרו-RNA יכולים לשפר את היכולת לחזות את התקדמות המחלה על בסיס המידע שהם מספקים, מעבר למה שהסמנים הביולוגיים הקיימים (הנוגדנים) מאפשרים כיום.
מיקרו -RNA כיעד טיפולי
סוכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית – כלומר, מחלה שבה מערכת החיסון של הגוף הורסת תאים עצמיים. בסוכרת סוג 1, תאי ה-T במערכת החיסון משמידים את התאים המייצרים אינסולין בלבלב.
המחקר שלנו, ב- Breakthrough T1D, על עצירת התקדמות המחלה מתמקד בעיקר בשני תחומים: שינוי המערכת החיסונית ושינוי תאי הבטא. למיקרו-RNA יש פוטנציאל לעזור לנו לתקן את חוסר האיזון במערכת החיסון, להאט או לעצור את ההתקפה האוטואימונית.
חוקרים שמחקרם ממומן על ידי Breakthrough T1D גילו כי חסימת מיקרו-RNA מסוים בעכברים יכולה למנוע מתאי מערכת החיסון לגרום נזק לתאי הבטא. אם נמנע את הנזק לתאי הבטא, נוכל למנוע את התקדמות סוכרת סוג 1. המחקר אמנם עדיין בשלביו המוקדמים, אך אם התוצאות ימשיכו להיות מבטיחות, ניתן יהיה להמשיך לשלב של ניסויים קליניים בעתיד הקרוב.
*ארבעת שלבי התפתחות סוכרת סוג 1:
שלב 1: מתחילה התקפה של מערכת החיסון על תאי הבטא בלבלב – מופיעים נוגדנים חיוביים בדם – רמות הסוכר עדיין תקינות – אין תסמינים.
שלב 2: המשך נוכחות של נוגדנים – רמות סוכר מתחילות להיות גבוהות מהנורמה – עדיין אין תסמינים ברורים
שלב 3: הופעת תסמינים ברורים (צמא מוגבר, השתנה מרובה, ירידה במשקל) – רמות סוכר גבוהות באופן משמעותי – זהו השלב בו בדרך כלל מאובחנת המחלה – יש צורך בהתחלת טיפול באינסולין
שלב 4: אבחנה של סוכרת מסוג 1 – הלבלב מייצר מעט מאוד או בכלל לא מייצר אינסולין – תלות מלאה בטיפול באינסולין חיצוני – חשוב במיוחד לשמור על איזון
חשוב לדעת: ככל שמאבחנים את המחלה מוקדם יותר, כך ניתן לשמור טוב יותר על תפקוד הלבלב ולמנוע סיבוכים.
פרס נובל בכימיה: תרומתו של פרופ’ דיוויד בייקר
פרופ’ דיוויד בייקר, שמחקרו קיבל מימון מ- Breakthrough T1D, זכה באוקטובר האחרון במחצית מפרס נובל בכימיה לשנת 2024 על פיתוח שיטות חדשניות לתכנון חלבונים. עבודתו המהפכנית מאפשרת יצירת חלבונים חדשים שלא היו קיימים קודם לכן, ופותחת אפשרויות חדשות לטיפול במחלות כמו סוכרת מסוג 1.
מאז גילוי האינסולין הסינתטי בסוף שנות ה-70 לא חלו שינויים פורצי דרך באינסולין. Breakthrough T1D שואף לשנות זאת – ומעניק מימון לחוקרים, כמו פרופ’ דיוויד בייקר, כדי לגלות כיצד יראה הדור הבא של האינסולין.
פרופ’ בייקר קיבל מימון מ-Breakthrough T1D כדי להשתמש במודל ממוחשב ליצירת אינסולין חדש שמגיב לשינויים ברמות הגלוקוז (הסוכר) בדם, שידוע כאינסולין רגיש לגלוקוז Glucose responsive insulin . GRI)) הרעיון הוא שהאינסולין פועל רק מעל רמה מסוימת של סוכר בדם כדי למנוע היפרגליקמיה, ומפסיק לפעול כאשר רמות הסוכר בדם צונחות מתחת לנקודת סף מסוימת, ובכך נמנעת היפוגליקמיה. GRI הוא אינסולין שניתן בפה או בהזרקה, נוכח בזרם הדם, והופך לפעיל רק כאשר יש בו צורך. המענק לפרופ’ בייקר היה אחד מתוך פרויקטים רבים ש Breakthrough T1D מקדמים ביצירת פורמולות אינסולין חדשות שמגיבות לשינויים ברמות הסוכר בדם, ושידועות כאינסולין רגיש לסוכר GRIs. מחקר זה נמשך עד היום, וכבר ישנם ניסויים קליניים בבני אדם הבודקים סוגים שונים של GRIs.
עם המבט לעתיד :
הענקת פרסי נובל השנה מדגישה את החשיבות של המחקרים שאנחנו ב- Breakthrough T1D מובילים. הם מדגישים את המיקוד המשותף שלנו עם ועדת נובל: מדע פורץ דרך, חוקרים מובילים ומחקר חדשני. אנו שואפים שבעתיד הקרוב, נוכל לראות מדען העוסק בחקר סוכרת סוג 1 זוכה בפרס נובל על פריצת דרך שתוביל למציאת מרפא לסוכרת סוג 1.
מקור
https://www.breakthrought1d.org/news-and-updates/nobel-prize/
תרגום, עריכה והנגשה
דר’ ברוריה שר,
יועצת תחום תזונה ומנגישת מחקרים