כנס EASD מדגיש את המחקרים בסוכרת מסוג 1 במימון Breakthrough T1D (לשעבר JDRF)
הכנס השנתי של האגודה האירופאית לחקר הסוכרת (EASD) התקיים במדריד, ספרד, בספטמבר האחרון. בכנס השתתפו חוקרים, רופאים, חברות תרופות ומכשור טכנולוגי, רגולטורים ומובילים בתחום הסוכרת מיותר מ-120 מדינות. כמו כן השתתפו מומחים מארגון Breakthrough T1D. בכנס הציגו חוקרים רבים שמחקרם ממומן על ידי Breakthrough T1D, ושעבודתם מתמקדת במציאת מרפא לסוכרת מסוג 1 ובשיפור איכות החיים. המחקרים שהוצגו ב-EASD יצגו את כל תחומי המחקר
שבהם תומך Breakthrough T1D, כולל טיפולים משני מחלה, טיפולים בהשתלת איי לנגרהנס, או איי לבלב המכילים תאי ביתא מפרישי אינסולין שמקורם בתאי גזע וטיפול בסיבוכים .
להלן כמה מההישגים הבולטים של המחקרים הממומנים עי Breakthrough T1D שהוצגו בכנס:
עדכון מטיפולי השתלת תאים
במושב שאורגן על ידי Vertex נבחן הפוטנציאל של טיפולי השתלת תאים לריפוי הסוכרת. מושב זה,שכלל מספר שותפים ותיקים הממומנים על ידי Breakthrough T1D, בחן את מצב הטיפול בסוכרתמסוג 1 כיום, את המכשולים המונעים מאנשים להשתפר, וכיצד טיפולי השתלת תאים עשויים לשנות באופן מהותי את הטיפול והניהול של מחלה זו – כולל, החשוב מכל, השגת תוצאות טובות יותר.
הנה כמה תובנות בולטות:
- אנשים עם סוכרת מסוג 1 עדיין חווים היפוגליקמיה חמורה ולא מצליחים לעמוד ביעדי איזוןהסוכרת , למרות שהמכשירים כמו סנסורים (מכשיר לניטור סוכר רציף) ומערכות אוטומטיות לאספקת אינסולין השתפרו משמעותית.
- השתלות איי לנגרהנס, או איי לבלב (קבוצות תאי לבלב המכילים תאי ביתא מפרישי אינסולין ) מתורמים שנפטרו יכולות לשחזר את ייצור אינסולין אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1, אך הן לעולם לא יהוו פתרון בר-קיימא לקהילה, בשל מחסור באספקת תאים והחסרונות של מתן תרופות לדיכוי מערכת החיסון הנלווה להשתלות. עם זאת, פרופיל סיכון-תועלת זה יכול להתאים לחלק מהאנשים.
- השתלות איי לנגרהנס שמקורם בתאי גזע יחד עם דיכוי מערכת החיסון מראות תוצאות טובות בניסויים קליניים – זהו צעד קריטי. הצעד הבא הוא להמשיך לעקוב אחר ניסויים אלה ולעבוד על פיתוח דרכים לשמור על התאים בטוחים לאורך זמן ללא צורך בשימוש בתרופות לדיכוי מערכת החיסון.
עידכון מהמחקר הקליני של חברת Sernova עם מערכת ה-Cell Pouch.
ד״ר פיוטר ויטקובסקי, שמחקריו ממומנים לאורך שנים עי Breakthrough T1D, הציג נתוני ביניים מהמחקר הקליני של חברת Sernova. במחקר זה תאי ביתא, התאים מייצרי אינסולין מושתלים באמצעות Cell Pouch System שהוא מכשיר רפואי המושתל בתת עור, ומאפשר לתאי ביתא לשרוד לטווח ארוך ולייצר אינסולין. משתתפי המחקר הם אנשים עם סוכרת מסוג 1 עם היסטוריה של חוסר מודעות להיפוגליקמיה ואירועים חוזרים של היפוגליקמיה חמורה.
הממצאים העיקריים כוללים :
- תפקוד איי לנגרהנס (איי לבלב) לטווח ארוך: במשך יותר מחמש שנים, ה-Cell Pouch המשיך להציג איי לנגרהנס שמתפקדים עם אספקת דם טובה שייצרו אינסולין.
- בטיחות: לאחר חמש שנים, ה-Cell Pouch לא הראה סימנים להתפתחות רקמת צלקת מזיקה .
- תוצאות המשתתפים: כל ששת המשתתפים הראשונים בניסוי הפכו להיות בלתי תלויים במתן אינסולין חיצוני . חשוב לציין כי גם כאן יש צורך במתן תרופות לדיכוי מערכת החיסון.
- התוכנית לעתיד: הניסוי ימשיך עם פרוטוקול דיכוי חיסוני מותאם.
עידכון של חברת Vertex -ניסוי בהשתלת תאים שמקורם בתאי גזע.
ד״ר טרבור רייכמן מחברת Vertex. הציג עדכון חשוב לגבי התכשיר VX-880 , זהו טיפול בתאי איי לבלב שמקורם בתאי גזע. טיפול זה מבוסס על עבודתו של פרופ׳ דאג מילטון (מדען ואב ל-2 ילדים עם סוכרת מסוג 1) שבשנת 2014 , לאחר 14 שנות מחקר, שמומן על ידי Breakthrough T1D ו- T1D Fund, הצליח לייצר תאי בטא מפרישי אינסולין מתאי גזע. בהמשך ובסיוע כלכלי משמעותי של ה- Breakthrough T1D הקים פרופ׳ מילטון חברה בשם Semma Therapeutics במטרה להשתמש בתאים אלה להשתלה עבור ריפוי סוכרת מסוג 1.
כעבור כמה שנים נקנתה החברה על ידיVertex , שכיום מבצעת את הניסויים הקלינים ב VX-880. Vertex מפרסמת בקביעות עידכונים על מחקר זה, ויש חדשות טובות מאז העדכון בכנס ADA שנערך בקיץ האחרון.
כל משתתפי המחקר הקליני שקיבלו את המנה המלאה של התכשיר VX-880 הראו שיפור בתוצאות הבאות :
– בייצור אינסולין שנמדד על ידי רמת C-peptide
– ביטול אירועים של היפוגליקמיה חמורה. חשוב לציין כי משתתפי המחקר הם עם היסטוריה של חוסר מודעות להיפוגליקמיה ואירועים חוזרים של היפוגליקמיה חמורה.
– שיפור ניכר באיזון הסוכר עם רמת HbA1c נמוכה מ-7% והמצאות של יותר מ-70% מהזמן בטווח היעד.
– כל ארבעת המשתתפים שקיבלו את המנה המלאה של תאים, לאחר מעקב של יותר משנה עמדו ביעד העיקרי של המחקר והוא ביטול אירועי היפוגליקמיה חמורה והשיגו את היעד המשני של עצמאות מאינסולין, כלומר אי תלות במתן אינסולין חצוני .
– המחקר הורחב לגיוס של 37 משתתפים .
מסקנה עיקרית: מושב זה ב-EASD הראה מדוע Breakthrough T1D מכפיל את המאמצים בטיפולי השתלת תאים כריפוי לסוכרת מסוג 1 ובמקביל מקדם את המסלול הרגולטורי. לטיפולים אלו יש את הפוטנציאל לבטל כמעט לחלוטין את נטל המחלה. ולכן Breakthrough T1D הכריז כי הוא מבטיח להמשיך להתמקד בהם עד שיהפכו למציאות.
סוכרת סוג 1 ומחלות לב וכלי דם
צוות מומחים של Breakthrough T1D נכח במפגש ב-EASD שעסק במחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 1. במפגשים אלו הודגש הצורך הדחוף באבחון וטיפול במחלות אלו .
– במחקר שהוצג על ידי ד״ר מיכאל דובסקי M.D. Ph.D נמצא כי אנשים עם סוכרת מסוג 1 ללא היסטוריה קודמת או סימנים של מחלות לב וכלי דם, אך עם ציון סידן גבוה ורובד קרוטי (סמנים למחלות לב וכלי דם), צריכים להיחשב בסיכון גבוה מאוד. זה התגלה באמצעות טכניקת הדמיה לא פולשנית הנקראת טומוגרפיה אופטית קוהרנטית.
– מחקר שהוצג על ידי הדוקטורנט פטריק סמידטסלונד הראה שאנשים עם סוכרת מסוג 1 נמצאים בסיכון גבוה יותר לאוטם שריר הלב. מחלת כליות סוכרתית ורטינופתיה נמצאו קשורות לסיכון מוגבר לאוטם שריר הלב.
– ד״ר רוברטה לופולי הציגה נתונים המראים שתפקוד כלי דם ירוד קשור לזמן ממושך יותר מעל טווח הסוכר הרצוי – ושלושה חודשים של שימוש במערכות אספקת אינסולין אוטומטיות (AID) מורידים את הזמן מעל הטווח ומשפרים את תפקוד האנדותל (התאים המרפדים את כלי הדם והלב).
– התקיים דיון בתוצאות האחרונות של מחקר FINEARTS-HF של Bayer, ניסוי להערכת היעילות והבטיחות של התרופה הפומית פינרנון לאי ספיקת לב. פינרנון הראה שיפור סטטיסטי משמעותי בתוצאות הקרדיווסקולריות במבוגרים עם אי ספיקת לב. בניסוי גויסו משתתפים עם אי ספיקת לב ללא קשר למצב הסוכרת או סוגה. פינרנון (הידוע גם כ-Kerendia) מאושר כיום למחלת כליות בסוכרת מסוג 2 ונמצא במחקר למחלת כליות בסוכרת סוג 1.
זוהי בשורה טובה מכמה סיבות: ראשית, יש צורך בעוד תרופות לאנשים עם מחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 1. שנית, התרופה פינרנון מאושרת בארה”ב לשימוש בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ומחלות כליות בסוכרת מסוג 2 ולא בסוכרת מסוג 1. הכללת אנשים עם סוכרת מסוג 1 בניסוי זה היא משמעותית. Breakthrough T1D פועל להעריך את התועלת הפוטנציאלית בסוכרת סוג 1 באמצעות ניסויים קליניים על ידי תמיכה במחקר FINE-ONE של Bayer, המשתמש בפינרנון לטיפול במחלת כליות באנשים עם סוכרת מסוג 1.
מסקנה עיקרית: מחלות לב וכלי דם הן אתגר משמעותי לאוכלוסיית הסוכרתיים מסוג 1. ויש לפתח התערבויות טובות יותר שמותאמות לאנשים עם סוכרת מסוג 1. חלק מהתרופות הטובות ביותר לטיפול במחלות לב וכלי דם, כולל מעכבי SGLT, אינם מאושרים לשימוש כיום בסוכרת מסוג 1 דבר ש-Breakthrough T1D מחויב לשנות.
האם הטכנולוגיות מסיעות לאנשים עם סוכרת מסוג 1?
בסימפוזיון שהתקיים בכנס בהנחיית ד״ר אהרן קובלסקי, מנכ״ל Breakthrough T1D, בהשתתפות המנהל הרפואי הבינלאומי של Breakthrough T1D, ד״ר תומאס דאנה, שדן בשאלה האם אנשים מתמודדים טוב יותר בעזרת מגוון המכשירים הטכנולוגים הזמינים כיום לטיפול בסוכרת.
- פרופ׳ לוץ היינמן דן בעטי אינסולין חכמים מחוברים. ה-CSP, או Connected Smart Pen, הוא עט אינסולין חכם המחובר לאפליקציה או למכשיר חיצוני, המאפשר מעקב אחר מינוני האינסולין בצורה חכמה. עט זה נועד לשפר את היכולת לנהל את הטיפול באינסולין, כאשר הוא רושם ומאחסן את כל מינוני האינסולין שניתנו. כמו כן, הוא יכול להתריע כששוכחים להזריק אינסולין או על מתן מינון יתר, ולספק המלצות בהתאם לרמות הסוכר בדם בזמן אמת. ל-CSP יתרון בכך שהוא אינו מצריך חיבור מתמיד לגוף כמו משאבה, אך מאפשר גישה
לנתונים היסטוריים, מה שמקל על התאמת מינונים ומעקב.
מטרת העטים החכמים הוא לאפשר מעקב מדויק אחר מינוני האינסולין, תזמון ההזרקות, ושילוב המידע עם נתוני הסוכר לשיפור הטיפול .המכשירים מתאימים לאנשים שאינם מעוניינים להשתמש במשאבה, אך לפי פרופ׳ לוץ היתרונות אינם חד-משמעיים ומשתנים בהתאם למשתמש ולמכשיר. - פרופ׳ מארק אוואנס חקר את הסיכונים של שימוש במכשירים טכנולוגים לטיפול בסוכרת. היתרון הגדול הוא שהמכשור מאפשר ליותר אנשים גישה למידע – וישנו הרבה יותר מידע זמין. אך עובדה זו יכולה להיות מלווה בחרדה מוגברת, הטרדות וכו׳. בנוסף, ישנם סיכוני אבטחת סייבר וכן העובדה שלא לכולם יש גישה לטכנולוגיה הנדרשת לחיבור המכשירים.
- ד״ר תומאס דאנה דן באופי המהפכני של מערכות AID אשר הוא עצמו וד״ר קובלסקי מ- Breakthrough T1D מילאו תפקיד משמעותי בפיתוחן. בחשיבות התפעוליות ההדדית בין מערכות AID, ובמעבר לשימוש באיזון הדוק יותר עי שימוש בטווח סוכר צר יותר (70-140 מ״ל) כמדד מפתח לבקרת רמות הסוכר.
o מערכות AID או Automated Insulin Delivery, הן מערכת לניהול אוטומטי של אינסולין. מערכות אלו משלבות חיישן למדידת רמות הסוכר בדם ומשאבת אינסולין, כאשר האלגוריתם שלהם מתאים את מינוני האינסולין לקריאות הסוכר בזמן אמת. מערכות אלו מיועדת לסייע לשמור על רמות סוכר יציבות, עם מינימום התערבות ידנית מצד המשתמש. ד״ר דאנה סיכם כי מערכות אלה נמצאות עדיין בתת-שימוש ברחבי העולם ממגוון סיבות. עם זאת ציין שטכנולוגיית הטיפול בסוכרת אינם טיפולים למטרת ריפוי. טיפולים משני מחלה וטיפולי השתלת תאים יהיו ההתקדמויות שיאפשרו לנו להיפטר ממחלה זו לתמיד.
- דר תומאס דאנה דן בכיצד מכשיר לניטור רציף של קטונים יכול להפוך את השימוש בתרופה מסוג 2SGLT לבטוח באנשים עם סוכרת מסוג 1. תרופות מסוג מעכבי SGLT2 (Sodium-Glucose Cotransporter-2 Inhibitors ) הן תרופות הניתנות דרך הפה , מטרתן להוריד את רמות הסוכר בדם על ידי עיכוב ספיגת הגלוקוז בכליות. כתוצאה מכך, הגלוקוז מופרש בשתן ולא חוזר לדם, מה שמסייע להורדת רמות הסוכר. תרופות אלה נפוצות בעיקר לטיפול בסוכרת סוג 2 ונמצאות במחקר גם עבור סוכרת סוג 1. תרופות אלו יכולות לשפר את רמות HbA1c אך עשויות להגביר את הסיכון לחמצת סוכרתית DKA (רמות גבוהות של קטונים בדם ) שהוא סיבוך מסכן חיים . לכן בטיפול ב- SGLT בסוכרת מסוג 1 יש צורך בניטור הקטונים (גם ברמות הסוכר בנורמה) ובניטרול הסיכון. ( לידיעה כי קיימים מחקרים שבודקים האם ניתן לשלב את הטיפול במעכב SGLT יחד עם תרופה נוספת שמפחיתה את יצירת הקטונים).
תובנה עיקרית : הטכנולוגיות חדשות הן מהפכניות – והן ימשיכו להשתפר – אך חשוב שלכמה שיותר אנשים תהיה גישה אליהן, וכמה שיותר מהר. הטכנולוגיות אמנם לא ירפאו את הסוכרת אך יש להן פוטנציאל לשמור על בריאות האנשים כדי שיוכלו לנצל את הריפוי כשהוא יתממש.
תרגום עריכה והנגשה :
ד”ר ברוריה שר יועצת התזונה , מנגישת מחקרים האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1)
September, 2024
https://www.breakthrought1d.org/news-and-updates/easd-highlights-breakthrough-t1d-
research/