מערכת החינוך
השתלבות ילדים סוכרתיים במערכת החינוך
ילדים סוכרתיים יכולים להשתלב בכל הפעילויות הסדירות בגני הילדים ובבתי הספר, כולל טיולים, סיורים וכד', זאת כמובן בהתאם להמלצת רופא הסוכרת. חשוב שתדעו שאם מנסים להגביל את פעילות ילדכם בכל צורה שהיא ניתן לפנות לאפרת, מקדמת מדיניות ציבורית באגודה, לקבלת תמיכה, יעוץ וליווי בהתאם לצורך.
בחוזר מנכ"ל משרד החינוך
קיימות הנחיות ברורות, לגבי אורחות חיים של ילדים סוכרתיים במערכת החינוך. בחוזר כולל התייחסות למצבים בהם נדרשים ילדים סוכרתיים למאמץ מיוחד (כגון פעילות גופנית נמרצת); ליציאת ילדים סוכרתיים לטיולים ולהערכות שיש לקיים לפני כן; לצורך של הצוותים החינוכיים במסגרות החינוך לסייע לילדים סוכרתיים (במיוחד הצעירים שבהם) בבדיקות הדם העצמיות; והנחיה לבתי הספר לאפשר תוספת זמן בבחינות בגין הפסד זמן שעלול להגרם עקב בדיקה או אכילה.
סייעות רפואיות
ילד סוכרתי, במיוחד בגיל הצעיר, עשוי להזדקק לסייעת מלווה במסגרת החינוכית בה הוא נמצא. הורים רבים נתקלים בקשיים במהלך נסיונותיהם לקבל סייעת מלווה לילדיהם. כיום ניתן להגיש בקשה להקצאת סייעת מלווה לצורך רפואי ממשרד החינוך, החל מכניסתו של הילד למסגרות חינוך פורמליות של משרד החינוך – בגיל 3 או בכניסה לגן עירוני – עד הגיעו לכיתה ד’. אם ילדכם טרם הגיע לגיל זה, ניתן להגיש בקשה לסייעת מלווה באגף הרווחה ברשות המקומית.
אופן הפניה
יש לפנות לאגף החינוך ברשות המקומית, לקבל מהם מסמכים למילוי עבור הרופא והשירות הסויציאלי ולהגיש את המסמכים הרפואיים העדכניים ודו"ח פסיכו-סוציאלי מפורט אשר יכתב ע"י העובדת הסוציאלית במרפאת הסוכרת בה הילד מטופל. חשוב לציין במפורש את מספר השעות שבהן הילד נמצא במסגרת החינוכית, את מספר הבדיקות העצמיות שעליו לערוך במהלך אותן שעות, את מידת עצמאותו בהתנהלות עם הסוכרת, כגון היכולת לספור פחמימות, המודעות למזונות מזיקים, היכולת להזריק אינסולין, והיכולת לחשב ולהתאים את מינון האינסולין למזון הנאכל ולפעילות הצפויה.
הרשות המקומית מעבירה את הבקשה למשרד החינוך, המחזיר תשובה תוך חודש מיום הגעת הבקשה אליו. הבקשה מטופלת על ידי ועדה מקצועית, הבודקת את מידת הזכאות לסייעת ואת היקף שעות הליווי הנדרש. היקף הסיוע המקסימלי הניתן הנו 30 שעות שבועיות. האחריות למציאת סייעת והכשרתה מוטלת על הרשות המקומית, תוך שיתוף פעולה ותיאום עם המשפחה.
לצערנו, לא תמיד ניתן מענה מלא לצרכים בהסדרים הקיימים. כעקרון, ניתן לערער על החלטת הועדה ולבקש תוספת שעות ליווי של סייעת ממשרד החינוך. בכל בעיה שמתעוררת בנושא הסייעות, ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית של האגודה לסוכרת נעורים, המנסה לשפר ולהרחיב את הפתרונות הקיימים.
לקראת הגשת הבקשות לסייעת לשנת הלימודים החדשה, חשוב להתעדכן בתאריכים שקבע משרד החינוך להגשת הבקשות, ולהקפיד להגיש עד למועד האחרון שנקבע.
אנא שימו לב והקפידו להעביר לאגפי החינוך את כל החומר הרלוונטי בזמן.
מאובחנים חדשים עם סוכרת נעורים – ניתן לפנות בכל שלב על מנת לקבל היתר להעסקת סייעת.
במידה ואתם נתקלים בבעיות בתהליך אנא פנו לאפרת במייל או בטלפון על מנת שנוכל לעזור מול המוסדות השונים.
התאמות בבחינות (הארכת זמן)
חוזר מנכ"ל משרד החינוך (2008, תשס"ח), סעיף 3.2.ג, מתייחס לעניין זה באמרו כי “במהלך הבחינות יש לאפשר לילד הסוכרתי לבדוק את רמת הסוכר בדם בהתאם למצבו, ולאכול או לשתות. במהלך בחינה יש לאפשר לו תוספת זמן בגין הפסד הזמן שנגרם לו עקב הבדיקה או האכילה".
נושא ההתאמות בבחינות הוא באחריות יועץ/ת בית-הספר ולמימוש הזכות יש לפנות אליה/ו.
קישורים רלוונטיים
לחוברת הכנה ללימודים להורים לילדים סוכרתיים ולצוות החינוכי