ראש השנה – המלצות לארוחות החג
“יהיה רצון שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה"
ביקשנו מד"ר ברוריה שר, דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל, את ההמלצות להכנת ארוחות חג ומתכונים מומלצים:
אני מאמינה בשילוב של הנאה מהכנת ארוחה משפחתית משותפת ושילוב של מתכונים טעימים ובריאים.
מציאת מתכונים מתאימים יכולה לאפשר גם שמירה על ערכי הסוכר בטווח המטרה.
אספתי לקראת החג המלצות שימושיות שיסייעו בתכנון ובהכנת ארוחות חג בריאות יחד עם הגעה לערכי סוכר קרובים ככל האפשר לטווח הרצוי!
ולאלו שבוחרים בראש השנה, לאכול את האוכל המסורתי שמוגש לשולחן החג, ללא הגבלת הפחמימות והסוכרים, הכנתי המלצות לניהול מיטבי של הסוכרת.
המלצות לארוחה מוגבלת בפחמימות:
שלב הכנת מאכלי החג:
– הכינו מזון ביתי, בססו את הארוחות על רכיבים טבעיים מן הצומח בעיקר, השתמשו במזון שאינו מעובד ובמינימום של סוכר ומלח.
– שתפו את כל בני המשפחה, כולל הילדים הצעירים, בבחירת המתכונים ובהכנת הארוחות.
– הקפידו על אכילת ארוחות משפחתיות משותפות בשילוב עם שיח משפחתי מהנה
– השתדלו לשלב בתפריט מנות דלות בפחמימות רבות ככל האפשר ולהגביל את מגוון מנות הפחמימה. ארוחה שכזאת תכלול מגוון סלטי ירקות, תבשילי ירקות, ביצים, עופות ודגים (עם העדפה לצלויים, מבושלים או אפויים).
– מומלץ להשתמש בירקות דלים בפחמימות כמו חסה, רוקט, פטרוזיליה, מלפפונים, שעועית ירוקה וצהובה, כרוב, כרובית, ברוקולי, קישואים, חצילים, תרד ועלי מנגולד.
– בחרו במתכונים ורטבים ללא תוספת סוכר.
– הכינו קינוחים דלי פחמימה ע"י המרת הקמח בקמח שקדים (כל הקמח או חלק מהקמח שבמתכון) והחליפו את הסוכר בתחליפי סוכר.
– הגישו מים במקום שתייה מתוקה. עטרו את כדי המים בחגיגיות בגרעיני רימון, פרוסות לימון, תלתלי מלפפונים ועלי לואיזה או נענע כדי שיוסיפו טעם מרענן ומעניין.
לקראת ארוחות החג:
– כשעתיים לפני הארוחה, זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם ולתקן לפי הצורך בכדי להגיע לארוחה בערך הקרוב ל-100 מ"ג/ד"צל ככל האפשר.
– הקפידו לתת את הבולוס כ-15 דקות לפני הארוחה.
בזמן ארוחות החג:
– מלאו את מחצית הצלחת בירקות דלי פחמימה.
– השתדלו לבחור רק בפחמימות האהובות עליכם והייחודיות לחג.
– אכלו את החלבון והשומן (הבשרים והשומנים) לפני אכילת הפחמימות.
– וותרו על מזונות מורכבים שאינכם יודעים מה הם מכילים.
– מומלץ לתת את הבולוס לפני אכילת כל פחמימה בארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הארוחה/הערב.
למטופלי משאבות אינסולין:
– בצריכת ארוחה עתירת פחמימות, חלבון ושומן השתמשו בבולוס משולב (Dual Bolus).
– בצריכת מזונות עתירים בחלבון ושומן (כמו בשרים שמנים), מומלץ לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה (Square Bolus) למשך כ-2-4 שעות.
לקבלת הנחיות מותאמות אישית מומלץ לפנות לדיאטנית המרפאה .
ניהול מיטבי של ארוחה מרובת פחמימות :
לבחירה זו השלכות על רמות הסוכר לאחר הארוחה שמצריכה יותר תיקונים במשך הערב והלילה .
– הגישו מים במקום שתייה מתוקה. עטרו את כדי המים בחגיגיות בגרעיני רימון, פרוסות לימון, תלתלי מלפפונים ועלי לואיזה או נענע כדי שיוסיפו טעם מרענן ומעניין.
– כשעתיים לפני הארוחה, זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם ולתקן לפי הצורך בכדי להגיע לארוחה בערך הקרוב ל-100 מ"ג/ד"ל ככל האפשר.
– הקפידו לתת את הבולוס כ-15 דקות לפני הארוחה.
– אכלו את החלבון והשומן (הבשרים והשומנים) לפני אכילת הפחמימות.
– מומלץ לתת את הבולוס לפני אכילת כל פחמימה בארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הארוחה/הערב.
– כשעתיים לאחר הארוחה בדקו את רמת הסוכר ותנו בולוס תיקון לפי הצורך.
– כוונו שעון מעורר לכשעתיים מאוחר יותר, בדקו את רמת הסוכר והגיבו בהתאם לרמות הסוכר.
שנה טובה ומאושרת,
ד"ר ברוריה שר.