ראש השנה – המלצות לארוחות החג / ד״ר ברוריה שר
לבלות בחיק המשפחה הוא אחד הסממנים הבולטים של ראש השנה וחגי תשרי. כמו גם להנות מהחופש, הטבע ומזג האוויר המתקרר. המפגשים המשפחתיים מגיעים, איך לא, עם ארוחות חג שלא נגמרות, מאכלים מסורתיים ותפוח בדבש בכל הזדמנות!
כל זאת עשוי לשבש את רמות הסוכר ולגרום לעלייה במשקל. לא רק בשל סוג האוכל אלא בעיקר בשל כמויות המזון העשיר כמו שאנחנו אוהבים בישראל.
אם כן, איך אפשר להנות מהחג ומנהגיו אך לא לצאת מאיזון?
מומלץ להכין בבית את הארוחות, לבסס את המאכלים על רכיבים טבעיים מן הצומח בעיקר, להשתמש במזון שאינו מעובד, עם מינימום של סוכר ומלח.
אספתי לכבודכם כמה המלצות שימושיות שיעזרו לכם במהלך הכנת הארוחה וייגרמו לכם לצאת מסעודות החג עם פחות רגשות אשם והכי חשוב סוכר יציב!
בהכנת מאכלי החג:
- נסו להכניס לתפריט כמה שיותר מנות דלות בפחמימות כמו: סלטי ירקות, תבשילי ירקות, עופות ודגים (לא מטוגנים! אלא צלויים מבושלים או אפויים).
- בחרו במתכונים ללא תוספת סוכר.
- הימנעו מתוספת סוכר לרטבי הסלטים.
- הכינו קינוחים דלי פחמימה ע"י המרת הקמח בקמח שקדים, אפשר גם להמיר רק חלק מכמות הקמח שבמתכון , והחלפת הסוכר בתחליפי סוכר.
- הגישו מים במקום שתייה מתוקה. עטרו את כדי המים בחגיגיות בפרוסות לימון, ועלי לואיזה או נענע שיוסיפו גם טעם מרענן ומעניין.
לקראת ארוחות החג:
- זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם כשעתיים לפני הארוחה ולתקן את רמת הסוכר בכדי להגיע לארוחה בערך הקרוב ל- 100 מ"ג/ד"ל ככל האפשר .
בזמן ארוחות החג:
- מלאו את מחצית הצלחת בירקות.
- בחרו בפחמימות האהובות עליכם במיוחד והייחודיות לחג.
- מומלץ לאכול את החלבון והשומן (הבשרים והשומנים )לפני אכילת הפחמימות.
- מומלץ לתת בולוס לפני אכילת כל פחמימה בזמן הארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הערב .
למטופלי משאבות אינסולין :
בצריכת מזונות עתירים בחלבון ושומן (כמו בשרים שמנים), ניתן לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה Square bolus למשך כ2-4 שעות .
כשכל 200 גרם בשר נספרים כ- 20 גרם פחמימות, אותם מומלץ לתת כתוספת של בולוס מושהה למשך כ-2-4 שעות .
שתהיה לכולנו שנה טובה וחג שמח
ד"ר ברוריה שר
דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל