
חג הפסח תש״פ – כיצד נשמור על איזון? / ד”ר ברוריה שר, דיאטנית קלינית
שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא!
*המלצות אלו אינן מחליפות המלצות אישיות של הצוות המטפל
לחג הפסח מזונות שהינם אופיינים אך ורק לו ואינם חלק מהתזונה היומיומית שלנו ולכן נדרשת למידה של השלכותיהם על רמות הסוכר וספירת פחמימות מדויקת.
השנה עומד בפנינו פסח קצת אחר – חג הפסח בצל הקורונה ובחיק המשפחה המצומצמת.
אנו נדרשים לכן לתכנון והיערכות מראש, יחד עם יצירתיות שיש בצידה הנאה, כמו הכנת מגוון של מאכלי ירקות, בריאים ודלי פחמימות והקדשת זמן לקישוט השולחן והחדר בסימני החג: הכנת קישוטים על ידי כל בני הבית, גזירות נייר, קיפולי ניר, הכנת ברכות אישיות מכל אחד לכל בני המשפחה והכנת סרטוני ברכה לבני המשפחה המורחבת ולחברים.
הנה המלצות שיסייעו לצלוח את החג מבלי לצאת מאיזון:
בהכנת מאכלי החג:
• במידת האפשר רכשו ירקות טריים וקפואים לארוחות החג מבעוד מועד .
* הכינו לארוחת החג מגוון של מנות דלות בפחמימות כמו סלטי ירקות, תבשילי ירקות, עופות ודגים צלויים מבושלים או אפויים.
• בהכנת לפתן פירות החליפו את הסוכר בממתיק מלאכותי כמו סוכרלוז.
• בהכנת החרוסת, החליפו את התירוש שבמתכון במיץ פטל דיאט.
• מומלץ להשתמש בשמן קנולה או זית .
• בחרו במתכונים משפחתיים ואהובים שאינם מכילים סוכר .
• הימנעו מתוספת סוכר לרטבי הסלטים.
• הכינו קינוחים דלי פחמימה ע”י המרת קמח המצה או הקורנפלור או קמח תפוחי אדמה (או חלק ממנו) בקמח שקדים והחליפו את הסוכר בתחליפיו, כמו אריטריטולֿ, סוויטאנגו או סוכרלוז נוזלי.
המלצות להתנהלות לקראת ארוחות החג
* הקפידו להגיע בערך סוכר תקין לארוחות.
• זכרו לבדוק את רמת הסוכר בדם כשעתיים לפני ארוחת החג, ולתקן את רמת הסוכר בכדי להגיע לארוחת החג בערך הקרוב ל- 100 מ”ג/ד”ל ככל הניתן, מה שיאפשר לאכול פחמימות עם תחילת הארוחה וימנע היפרגליקמיה אחריה.
המלצות להתנהלות בזמן ארוחות החג:
• הקפידו שלפחות מחצית מהצלחת תהיה ירקות.
• תכננו בצורה מושכלת את ארוחתכם, בחרו רק באותן פחמימות שיש מצווה לאוכלן בסדר ואלו שייחודיות לחג ואהובות עליכם במיוחד .
• העדיפו מזון שאינו מטוגן .
• מומלץ לתת בולוס לפני אכילת כל פחמימה בזמן קריאת ההגדה ובארוחה ולא לדחות את מתן הבולוס לסוף הערב .
מצוות שתיית 4 כוסות יין בליל הסדר :
• מיץ ענבים או תירוש הינם פחמימה ויש להחשיבם בספירת פחמימות.
• יין מעלה את רמת הסוכר עם שתייתו אבל עשוי לגרום להיפוגליקמיה מאוחר יותר.
• אין להזריק אינסולין על שתיית יין המכיל אלכוהול . יין המכיל אלכוהול אינו נחשב בספירת הפחמימות למרות השלכותיו על רמות הסוכר.
• שתייה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום להיפוגליקמיה מאוחרת!
אם שתיתם 4 כוסות של יין במשך הערב, יש להיזהר מהיפוגליקמיה במשך שנת הלילה שכן אלכוהול מעכב את שיחרור הסוכר ממאגרי הכבד.
כדי למנוע היפוגליקמיה לילית לאחר שתיית אלכוהול יש לבצע את הפעולות הבאות :
• לשתות יין יחד עם הארוחה.
• לשתות את מינימום היין הנדרש לפי המצווה: “רוב כוס”.
• לבדוק את רמת הסוכר לפני השינה ולפעול בהתאם לרמות הסוכר.
• אם רמת הסוכר נמוכה או במגמת ירידה, לאכול פחמימה.
• אם רמת הסוכר גבוהה ויש צורך במתן תוספת אינסולין לתיקון – יש להפחית את מינון האינסולין לתיקון.
הגדרת נפח כוס היין : (לפי דף של הרב ישעיהו קרליץ) יש המחשבים כוס 86 מל”ל ויש המחשבים כוס כ-135 מ”ל. ניתן למהול 40% ממיץ הענבים (תירוש) או מהיין במים.
מתוך הכוס ניתן לשתות “רוב כוס ” – כלומר כ-51%. בטבלה שלפניכם יש פירוט המיהול להכנת הכוס, כמה גרם פחמימה בכוס וכמה ב”רוב כוס״.
סוג היין והכוס |
גר פחמימה בכוס |
“רוב כוס ” מ“ל |
גר פחמימה ב“רוב כוס“ |
מיץ ענבים |
|
|
|
כוס= 86 מל“ |
8 |
45 |
4 |
52 מל מיץ |
|
|
|
35 מל מים |
|
|
|
|
|
|
|
כוס = 135 מ“ל |
12 |
70 |
7 |
81 מ“ל מיץ |
|
|
|
54 מ“ל מים |
|
|
|
|
|
|
|
יין מתוק |
|
|
|
כוס= 86 מ“ל |
6 |
45 |
3.5 |
52 מ“ל יין |
|
|
|
35 מים |
|
|
|
|
|
|
|
כוס= 135 מ“ל |
|
|
|
81 מ“ל יין |
10 |
70 |
6 |
54 מ“ל מים |
|
|
|
|
|
|
|
יין יבש |
|
|
|
כוס= 86 מ“ל |
0.7 |
45 |
0.3 |
52 מ“ל יין |
|
|
|
35 מ“ל מים |
|
|
|
|
|
|
|
כוס= 135 מ“ל |
1 |
70 |
0.6 |
81 מ“ל יין |
|
|
|
54 מ“ל מים |
|
|
|
|
|
|
|
המלצות לכיסוי ארוחה עתירה בחלבון ושומן
למטופלי משאבות אינסולין :
* בצריכת כמות רבה של מזונות עתירים בחלבון ושומן (כמו בשרים שמנים), ניתן לתת תוספת של אינסולין בצורת בולוס מושהה S Square למשך כ2-4 שעות . כל 200 גרם בשר =כ– 20 גרם פחמימות אותם מומלץ לתת כבולוס מושהה ( במשאבת מדטרוניק ) למשך כ-2-4 שעות .
התנהלות לפני השינה
* מומלץ לבדוק את רמת הסוכר בדם לפני השינה ולתקן לפי הצורך, על מנת למנוע היפרגליקמיה במשך הלילה.
* מאידך אם שתיתם אלכוהול בארוחה יש להפחית את מינון האינסולין לתיקון כדי למנוע היפוגליקמיה לילית ( כפי שצויין למעלה )
ספירת פחמימות
המזון |
גרםפחמימה |
מנותפחמימה |
הערות |
1 *מצה ( משתנה) |
25 |
1.5 |
*משקל המצה לחלק ב1.3 יתן את גרם פחמימה במצה . |
1 *מצה קלה |
22 |
1.5 |
|
מצה בריי = 1 מצה מטוגנת + ביצה |
25 |
1.5 |
|
לחמניה עגולה מקמ חמצה |
כ30 גרם |
2 |
|
גאפילטע פיש קציצהבינונית |
8 |
0.5 |
|
מצה שמורה – תלויבגודל |
45 לפחות |
3 לפחות |
|
1 כף גדושה חרוסת |
15 |
1 |
|
2 קניידלך בינוניים |
15 |
1 |
|
2 כפות קמ חמצה |
15 |
1 |
|
1 כוס חלב |
10 |
1 |
|
תפוח אדמה בינוני |
15 |
1 |
|
תירוש – 100 מלל |
15 |
1 |
|
לאוכלי קטניות |
|||
פריכית אורז גדולה |
7 |
0.5 |
|
2 כפות גדושות אורז מבושל |
15 |
1 |
|
2 כפות גדושות גרעיני תירס קפוא או “ללא תוספת סוכר “ |
15 |
1 |
|
2 כפות גדושות אפונה ירוקה |
15 |
1 |
|
כוס פול ירוק מבושל |
15 |
1 |
|
עוגיות – לפי הסימון התזונתי |
|||
*כמות הפחמימה במצות עשוי לשתנות מיצרן ליצרן.
יש לקרוא את טבלת הערך התזונתי .
או שימו לב :
לשקול את המצה ולחלק את המשקל ב-1.3 התוצאה תיתן את גרם הפחמימות במצה .
דוגמא לאופן החישוב גרם פחמימה במצה במשקל 33 גרם:
25 גרם פחמימה במצה = 33:1.3
פעילות גופנית שומרת על הבריאות ומצב הרוח הטוב ומסייעת בשמירה על איזון הסוכרת – בצעו חצי שעה של פעילות גופנית יומית בבית, במרפסת או בחצר .
לסיום, מצרפת מתכון טעים ובריא מהמטבח המשפחתי שלי: עוגיות גרעינים ואגוזים פריכות דלות בפחמימה
העוגיות אינן מכילות קמח ולכן אינן מכילות גלוטן ומתאימות לחג הפסח. בכל עוגיה כמות מזערית של סוכר.
חומרים לכ-50 עוגיות: בכל עוגיה 3 גרם פחמימה
1/2 כוס גרעיני חמניות
1/2 כוס גרעיני דלעת
1/2 כוס בוטנים שבורים
1/2 כוס שקדים קצוצים גס בסכין
1/2 כוס אגוזי מלך שבורים
1/2 כוסשומשום
1/2 כוס שוקולד צ‘יפסלבן
1/2 כוס סוכר חום או סוכרלוז ( סוכר לייט או סוכרה דיאט )
2 חלבוני ביצה בגודל L
ההכנה:
- לחמם תנור ל150 מעלות.
- להכניס לקערה את האגוזים, הגרעינים והשוקולד צ‘יפס.
- להוסיף סוכר ואת החלבונים לערבב בעדינות בעזרת כף עד לקבלת תערובת אחידה.
- להניח מן התערובת בעזרת כף על תבנית מרופדת בניר אפיה.
- לאפות ב– 150 מעלות, כשלושים דקות או עד להזהבה קלה.
ההמלצה שלי :
במתכון סה“כ 3 כוסות של אגוזים וגרעינים, נתן לגוון את הסוגים לפי מנהגי הצריכה בפסח , טעמם של בני הבית ולפי המצוי במזווה.
זמן האפייה הינו ארוך יחסית לעוגיות המכילות קמח והטמפרטורה נמוכה יותר.
ניתן להחליף את הסוכר בכמות זהה של סוכרה דיאט או סוכר לייט (המכילים סוכרלוז) , אריטריטול או סוויטאנגו –זמן האפייה יתארך לכ– 50 דקות.
ספירת פחמימות לעוגיות עם סוכר, אם הכנתם 50 עוגיות:
1 עוגייה = 3 גרם פחמימה . 2 עוגיות = חצי מנת פחמימה.
אם הכנתם 25 עוגיות גדולות הרי בכל עוגיה כ-6 גרם פחמימה.
חג פסח כשר ושמח .
ד״ר ברוריה שר, דיאטנית קלינית.