ביטוח לאומי
הכרה בנכות רפואית כללית וזכאות לקצבת נכות
החל מגיל 18, רשאי כל סוכרתי להגיש תביעה להכרה בנכות כללית מאת המוסד לבטל"א.
הביטוח הלאומי בודק מספר קריטריונים ראשוניים בעת הגשת התביעה לנכות רפואית כללית:
- גיל (18+ ולפני גיל פרישה)
- אזרחות (תושב הארץ)
- רף הכנסות– רף השתכרות שהינו מתחת ל60% מהשכר הממוצע במשק, ב-90 הימים שקדמו לבקשה.
במידה ואדם המגיש תביעה עומד בכל הקריטריונים הללו, הוא יעבור לשלב הבדיקה הרפואית.
כיום, סוכרתיים מסוג 1 העומדים בשלוש קרטריונים אלו, זכאים ל40% נכות רפואית כללית, בהנחה שהינם מטופלים ב- 4 זריקות ליום לפחות, או במשאבה.
מה בין הכרה בנכות כללית לקצבת נכות?
לאחר סיום התהליך שפורט לעיל וקביעת אחוזי הנכות, נבדק אבדן כושר העבודה. בשלב זה ביטוח לאומי בודק שנית את רף ההכנסות ומחשב זכאות לקצבה. במידה והסוכרתי סובל מסיבוכים רפואיים נוספים, הגורמים לאבדן כושר עבודה, כדאי להגיש מסמכים המעידים עוד בשלב של הגשת התביעה, כך שיקבעו מראש אחוזי נכות רפואית גבוהים יותר.
ההכרה באחוזי נכות כללית, גם אם גבוהים, אינה מבטיחה זכאות לקצבת נכות, הניתנת רק במידה שנפגע כושר ההשתכרות של הפונה.
אבדן כושר השתכרות בשיעור של פחות מ-50% אינו מזכה בקצבה. משמעות הדבר היא כי אף אם נקבעו לפונה 40% נכות הוא לא יהיה זכאי לקצבת נכות.
פונה שאינו עובד רשאי להגיש במקביל בקשה לגמלת הבטחת הכנסה מאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי.
תביעה להכרה בנכות רפואית כללית ולזכאות לקצבת נכות?
- ממלאים טפסי תביעה להכרה בנכות. ניתן להוריד את הטפסים מאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי או לקבלם בסניף הבטל"א הקרוב למקום מגוריכם.
- יש לצרף מסמכים רפואיים המעידים על מחלת הסוכרת וחומרתה (מאוזנת/לא מאוזנת, סיבוכי סוכרת, פגיעה באיברי מטרה), וכן מסמכים המתייחסים לבעיות רפואיות נוספות, אם קיימות. ריבוי בעיות רפואיות עשוי להגדיל את שיעור הנכות. יש להתייחס לתופעות הקשורות בסוכרת, כגון ריבוי מצבי היפוגליקמיה ועלפונות, הזעקת אמבולנס או הגעה לחדר מיון, אשפוזים בבתי חולים, החסרת ימי עבודה, ירידה בתפקוד, לחץ נפשי ועוד.
- כעבור מספר שבועות מיום הגשת התביעה מוזמנים לוועדה רפואית הקובעת את שיעור הנכות ואת דרגת האי-כושר עבודה. תשובת הועדה מגיעה כעבור חודש וניתן לערער עליה תוך 30 יום.
- במידה שיש החמרה במצב הרפואי או צורך בבדיקה מחודשת; ניתן להגיש תביעה נוספת כעבור 6 חודשים מיום קבלת התשובה הקודמת.
שיקום מקצועי
במהלך 2016 הובלנו תהליך מול הביטוח הלאומי, כיום כל סוכרתי שהוכר כבעל 40% נכות רפואית כללית יכול להגיש בקשה לשיקום מקצועי, המאפשר מימון לימודים מקצועיים/תואר למשך שלוש שנים. חשוב לדעת כי החל ממאי 2016, על סוכרתי שנקבעו לו פחות מ-65% נכות רפואית יהיה להגיש מדי שנה בקשה לחידוש הזכאות לביטוח הלאומי, לסניף בעיר בו אתם מתגוררים.
אנא קרא בעיון את המסמך המצורף כאן
(מתוך אתר הבטל"א)
לטפסים הנדרשים לפנייה לשיקום המקצועי לחץ כאן
מה כולל תהליך השיקום המקצועי?
- לאחר שהוכרו לפונה 40% נכות רפואית , עליו לפנות למדור שיקום בסניף הביטוח הלאומי במקום מגוריו, שם ייפגש עם פקידת שיקום אשר תבנה יחד איתו מסלול הכשרה מתאים למצבו ולכישוריו.
- המסלול כולל אבחון מקצועי, כלומר בדיקת הכישורים והנטיות של האדם, והפניָה לקורס הכשרה מקצועית או ללימודים אקדמיים לתואר ראשון במוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ.
- את הקורס ניתן לבחור מתוך רשימת קורסים מקצועיים של משרד העבודה, או לבקש קורס ספציפי שבו מעונינים ולבדוק אם הוא מוכר ע"י הבטל"א. בנוסף למימון חלקי או מלא של שכר הלימוד, זכאי הפונה לקבל דמי שיקום חודשיים במהלך הלימודים. זכאות זו מותנית בכך שמדובר בלימודים לרכישת מקצוע ו/או לימודים בהיקף של 20 שעות שבועיות לפחות.
- בנוסף, תִּבָּחֵן הזכאות למימון נסיעות למקום הלימודים, לרכישת ספרים וחומרי לימוד, וסיוע בשכר דירה.
ישנה אפשרות לקבל מימון לקורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית, אולם ליוצאי שירות צבאי/לאומי עדיף לנצל את זכאותם על חשבון מענק השחרור (מימון הקורס הפסיכומטרי יקוזז מן הסכום המיועד ללימודים.