האינסולין – תגלית מצילת חיים בת 100
מאה של חדשנות בטיפול בסוכרת
לפני מאה שנים התרחשה אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר בעולם הרפואה, כשהרופאים בטינג ובסט הזריקו מיצוי של אינסולין מלבלב של בעל חיים לנער בן 14, שחלה בסוכרת נעורים, מאותו רגע סוכרת מסוג 1 הפכה למחלה ברת ריפוי. תגלית זו הולידה פיתוחים תרופתיים וטכנולוגיים ששינו את פני הטיפול בסוכרת .
בכתבה שלפניכם יסופר על התמורות הרבות שעבר האינסולין ועל המהפכה שעבר הטיפול בסוכרת מסוג 1 ב-100 השנים האחרונות.
1918
מעט מאוד היה ידוע על סוכרת מסוג1. השיטה “החדשה לטיפול בסוכרת הייתה, הקפדה על צום ושמירה על פעילות גופנית סדירה. בכתבה בניו יורק טיים מאותה תקופה מציעים המדענים להשתדל שהגוף יהיה מרופד ברקמת שומן ולהמנע מאלכוהול . באותה תקופה תוחלת החיים של אנשים מיום האבחנה היתה קצרה מאוד , כמה שבועות עד כמה חודשים.
1921 – פריצת דרך
ב 1921 קבוצה של חוקרים קנדים גילתה את מולקולת האינסולין, גילוי מפתיע זה הוביל למאה של חדשנות בטיפול בסוכרת ומאז ניצלו אינספור חיים. החוקרים בנטינג ובסט בטורונטו הצליחו למצות אינסולין מלבלב של כלב וחקרו את השפעתו , תגלית זו הביאה תקווה ראשונה לאנשים עם סוכרת מסוג1.
1922 – נס גדול היה פה
את זריקת האינסולין הראשונה קיבל הנער לאונרד תומפסון כשהיה בן 14 ושקל 29 קג׳, כשהוא כבר במצב של אבדן הכרה. לאחר שקיבל את תמצית הלבלב (שתוארה כחומה ועכורה) שהכינו בנטינג ובסט החלה ירידה ברמת הסוכר, זריקה זו הצילה את חייו של לאונרד. מאוחר יותר, בטקס קבלת פרס הנובל נאמר שאירוע זה נראה כמו התרחשות של נס.
1923 – התחלת יצור אינסולין מסחרי
בשנת 1923 פנו החוקרים יחד עם אוניברסיטת טורונטו לחברת התרופות “אלי לילי" שפיתחה תהליך מסחרי ראשון לייצור אינסולין. עתה כשהאינסולין היה זמין, תוחלת החיים של אדם שאובחן עם סוכרת מסוג 1 עלתה בצורה דרמטית.
1936 – גילוי היכולת להארכת משך פעילות האינסולין
הרופא והחוקר הדני הנס כריסטיאן האגדורם גילה שניתן להאריך את משך פעילות האינסולין על ידי הוספת חלבון פרוטמין ,משמעות תגלית זו היא הזדקקות לפחות הזרקות יומיות.
1950 – אינסולין NPH מפחית את נטל הטיפול
חברת נובו נורדיסק החלה בשיווק מסחרי של אינסולין NPH Hagdorm Neutral Protamin
1960 – תובנה חדשה בסוכרת
התברר לחוקרים שקיימים שני סוגים של סוכרת, והשכיחה ביותר היא סוכרת מסוג 2. החדשנות ברפואה הפכה לממוקדת יותר, תוך הבנת המאפיינים של שני סוגי הסוכרת ופיתוח התרופות התמקד בעיקר עבור סוכרת מסוג 2.
איך נראו החיים עם הסוכרת ב1960?
האינסולין הזמין שהוזרק בימים ההם היה אינסולין שמוצה מבעלי חיים וחסרונו היה שהשפעתו הייתה בלתי צפויה ולכן היה גם קושי בקביעת המינון הדרוש להזרקה.
תהליך בדיקת הסוכר הביתית, היה מורכב ודרש בדיקת שתן.
1968 – הדור הראשון של משאבת האינסולין – אלא שמפאת גודלה היה צריך לשאת אותה על הגב כמו תרמיל גב גדול.
1970 עשור של פיתוחים טכנולוגים:
JDRF נוסד בארה"ב ע״י הורים לילדים עם סוכרת מסוג 1 במטרה לאסוף כספים למחקר למציאת מרפא.
מד הסוכר הנייד נכנס לשימוש והוא הקל על ניטור הסוכר העצמי הייתה זו המצאה פרקטית של מכשיר קטן נייד למדידת סוכר שאפשרה בדיקות עצמיות של רמות הסוכר בדם ובכך שיפרה משמעותית את הטיפול העצמי בסוכרת.
מכשיר למדידת Hba1c נכנס למרפאות.
בדיקת ה Hba1c (המוגלובין מסוכרר) אשר משקפת את ממוצע רמות הסוכר ב120 יום שקדמו ליום הבדיקה הפכה בשנים אלו לאמצעי העיקרי להערכת ניהול הסוכרת, ואפשרה לרופאים להעריך את ההשלכות של אורחות החיים (תזונה ופעילות גופנית) יחד עם הטיפול באינסולין על איזון הסוכרת.
1983 – המשך הפיתוחים הטיפוליים בעולם ובארץ
נוסד ה- JDRF בישראל על ידי הורים לילדים עם סוכרת מסוג 1.
החל יצור האינסולין הסינטטי הראשון הזהה לאינסולין האנושי. אינסולין זה היה נקי וניתן היה לייצר אותו בכמויות מסחריות אשר הפכו אותו זמין לשימוש לכלל הסוכרתיים.
פותחה משאבת האינסולין הממוזערת הראשונה .
כיצד נראו החיים עם סוכרת ב1983?
אנשים החליפו את האינסולין שמוצה מבעלי חיים באינסולין הסנטטי.
השתמשו להזרקת האינסולין במזרקים ומחטים שדרשו עיקור לאחר כל הזרקה.
בימים אלו הסיכון לאובדן הראייה מסוכרת עמד על. 50%.
1985 – פיתוח עט האינסולין הראשון
עט האינסולין הראשון שנכנס לשוק אפשר הזרקה מדויקת, קלה ובטוחה יותר ושיפר את איכות החיים. הוא החליף את מזרק הזכוכית ואפשר גם שמירה על דיסקרטיות.
1996 – פיתוח הדור הראשון של אנלוגים של אינסולין.
המשך פיתוח אנלוגים של אינסולין בעלי טווחי פעילות שונים, ופיתוח תערובות אינסולין שדמו בפעילותם לאינסולין הטבעי. אנלוגים אלו כללו אינסולין מהיר פעולה, שהקל על תיכנון הארוחות, והקטין את הסיכון להיפוגליקמיות.
כ50,000 איש שמשתמשים במשאבות אינסולין ומוצאים אותם כדרך אמינה לניהול הסוכרת .
1999 – מד הסוכר הרציף הראשון מאושר לשימוש ע״י FDA
מד הסוכר הרציף הביא תקווה לשליטה טובה יותר בערכי הסוכר ולשיפור באיכות החיים.
2005 פיתוח תרופות חדשות לטיפול בסוכרת מסוג 2
פותחו תרופות ממשפחת ה- GLP-1 שפועלות לא רק על איזון הסוכרת אלא גם על הירידה במשקל ע״י הפחתת התיאבון והפחתת צריכת המזון. בנוסף, פותחו תרופות מסוג- מעכבי SGLT-2 שמשפרות את איזון הסוכרת ע״י הפרשת עודפי הסוכר בשתן ומסייעות לירידה במשקל (תרופות אלו נכנסות כיום לשימוש לטיפול בסוכרת מסוג 1)
2006 – JDRF משיק את פרויקט הלבלב המלאכותי אשר מממן מחקרים לפיתוח מסחרי של הלבלב המלאכותי בכל העולם.
2008 כיצד נראו החיים עם סוכרת מסוג 1 לפני כ-10 שנים?
מד הסוכר הרציף הפך זמין לניטור של ערכי הסוכר בזמן אמת גם בשימוש ביתי ולא רק במסגרת מחקר. עובדה שמשפרת את הניהול העצמי של הסוכרת בכך שמאפשרת בדיקת רמת הסוכר בדם בכל רגע ולקיחת החלטות טיפוליות בזמן אמת.
נעשה שימוש נרחב יותר במשאבות בשל פיתוחן למשאבות קטנות, אמינות ועמידות יותר.
2000-2018 דור חדש של אנלוגים לאינסולין ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות
הפרופילים המשופרים של דור האנלוגים החדש של אינסולין מציעים גמישות רבה בטיפול יחד עם הפחתת נטל הטיפול בסוכרת. פותח אינסולין ארוך הטווח אשר מפחית את מספר ההזרקות ואת הסיכון להיפוגליקמיה ע"י ידי שחרור איטי של האינסולין ויחד עם האינסולין המהיר פעולה מאפשר נוחות בתכנון זמני הארוחות.
החל טיפול במשאבות משולבות סנסורים.
קמה תנועה WeAreNotWaiting בקרב קהילת האנשים עם סוכרת ובני משפחותיהם, שהובילה לפיתוח ושימוש במערכות לבלב מלאכותי בהכנה ביתית DIY אם כי ללא אישור ה- FDA
פותחה מערכת לבלב מלאכותי (לולאה סגורה) למתן אינסולין, למען שיפור האיזון הגליקמי ואיכות החיים. פיתוח שקיבל את אישור ה- FDA
2019 – מדד חדש נולד
TIME IN RANGE – TIR – זמן בטווח – מושג המשקף את הזמן בו ערכי הסוכר מצויים בטווח הרצוי של 70-180 מ״ג%, מושג שנגזר משימוש במד סוכר רציף ומשקף את רמת התנודתיות של ערכי הסוכר. מדד זה משמש כלי נוסף להערכת יעילות הטיפול .
2021 ומבט לעתיד
עם המבט קדימה אנו צופים חדשנות הן בפיתוח שיטות הטיפול והן בפיתוח מכשור שיביאו לגמישות רבה יותר ולפיתוח גישה טיפולית הוליסטית בסוכרת.
כיום נמצאים במחקר ובפיתוח:
אינסולין בזאלי בהזרקה חד שבועית, אינסולין שמגיב בהתאם לרמות הגלוקוז בדם ומונע היפוגליקמיות, אינסולין שמגן על הלב, הדור הבא של תרופות הנלקחות בפה, פתרונות דיגיטליים לשיפור הבריאות, שיטות שונות למניעה, לעצירת המחלה ולמציאת מרפא לסוכרת מסוג 1.
החיים עם סוכרת מסוג 1 כיום:
האגודה לסוכרת נעורים ( סוג 1) בישראל ממשיכה לעשות מאמצים למען הכנסת מערכת הלבלב המלאכותי, המצויה כיום בשוק, לסל התרופות ובמקביל פועלת גם מול קופות החולים למען שיפור הבריאות ואיכות החיים של כל תושבי ישראל עם סוכרת מסוג 1.
פתרונות תוכנה מציעים את שיתוף נתוני הסוכרת מה שמאפשר להורים ולמטפלים לעקוב אחר רמות הסוכר בזמן אמת.
מחקרים באזורים שונים ברחבי העולם החלו בנסיון לאתר ילדים המצויים בסיכון לחלות בסוכרת מסוג 1 ע״י בדיקת נוגדנים החוזים סיכון גבוה להתפרצות סוכרת מסוג 1.
חוקרים בוחנים את הסיכוי להחליף את תאי בטא ההרוסים שבלבלב בתאי בטא מיצרי אינסולין אשר מכוסים בקרום שמגן עליהם בפני ההתקפה של מערכת החיסון. מחקרים אלו מצויים בשלב של מחקרים קליניים בבני אדם.
סיכמה ד"ר ברוריה שר – דיאטנית האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) בישראל.