אלכוהול
אלכוהול
ככלל, אין צורך לוותר על אלכוהול רק בגלל הסוכרת. להלן מדריך שימושי שיסייע לכם בשמירה על איזון הסוכרת, בעת שתיית אלכוהול מתונה.
עבור סוכרתי המטופל באינסולין, אלכוהול עשוי לגרום להיפוגליקמיה, וככל שתגדל כמות האלכוהול שתשתו, כך יגדל הסיכון להיפוגליקמיה. בשילוב פעילות גופנית (כגון ריקודים) עשויה ההיפוגליקמיה להחמיר אף יותר. הסיכון להיפוגליקמיה עשוי להמשך מספר שעות לאחר צריכת האלכוהול. הכבד נפטר מאלכוהול בקצב של יחידה אחת לשעה. לכן, סוכרתי השותה יותר מכמה יחידות בערב, נמצא בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה במהלך הלילה ואף בבוקר שלמחרת, בעוד הכבד ממשיך להיפטר מהאלכוהול.
לפני הבילוי
- זכרו שתחושת ההיפוגליקמיה שלכם עלולה להתעמעם אם צרכתם אלכוהול. לכן, וודאו שלפחות אחד מחבריכם לבילוי יודע על הסוכרת ויידע לזהות סימנים של היפוגליקמיה. כך, יוכל החבר להזכיר לכם לבדוק סוכר במקרה הצורך, או לחילופין לאכול פחמימה.
- היו מוכנים לכל מצב. קחו אתכם לבילוי טבליות גלוקוז ומד סוכר.
- שתיית משקה אלכוהולי מגדילה את הסיכון להיפוגליקמיה. אל תשתו על בטן ריקה! טרם שתיית אלכוהול מומלץ לאכול ארוחה קלה.
- מומלץ להעדיף אלכוהול ללא תוספת סוכר- יינות יבשים, בירה, וויסקי, וודקה, ברנדי ולא קוקטיילים מבוססי מיצים או יינות מתוקים ומבעבעים.
- הכירו את גופכם! בהנחה שזו לא הפעם הראשונה שאתם שותים, אתם כבר מכירים את תגובת גופכם לאלכוהול. במידת הצורך הפחיתו בסיס במשאבה לפני השתייה או אחריה- תלוי בתגובת גופכם לשתייה. לחילופין ניתן לתת בולוס מופחת על המזון שצרכתם שלצד המשקה.
במהלך הבילוי
- חשוב לדעת שבמקרה של היפוגליקמיה קשה לאחר שתיית אלכוהול, טיפול בגלוקגון לא יעזור, לכן מאוד חשוב לשתות במתינות ובאחריות. הדריכו חבר/ה שיוכל במקרה של היפוגליקמיה קשה לסייע לכם על ידי מריחת דבש על החניכיים ומתחת ללשון.
- אם יצאתם לבילוי בהחלטה שלא תצרכו אלכוהול, אל תכנעו ללחץ חברתי! אפשר בהחלט לצאת לבלות ולהסתפק במשקאות קלים דיאטיים. בכל מקומות הבילוי הציבוריים יש מגוון של משקאות דיאט.
לאחר הבילוי
- היפוגליקמיה שנגרמת כתוצאה מאלכוהול עלולה להופיע מספר שעות לאחר השתייה ולהמשך כמה שעות. לכן, במידה שהחלטתם לשתות, חשוב להיות ערוכים לכך מראש.
- אם שתיתם בשעות הערב, בדקו את רמות הסוכר לפני השינה, הפחיתו בסיס ללילה, הזריקו פחות אינסולין בזאלי, או לחילופין אכלו פחמימה מורכבת. אם שתיתם הרבה אלכוהול, מוטב גם להפעיל שעון מעורר לאמצע הלילה, על מנת לבדוק סוכר.
- בבוקר שלאחר הבילוי מומלץ לאכול ארוחת בוקר, שתסייע לשליטה ברמת הגלוקוז.
- אם אתם חשים תסמינים האופייניים ל"הנג-אובר"- כאב ראש, בחילה, רעד והזעה, בדקו את רמת הסוכר בדם, ייתכן שלמעשה מדובר בהיפוגליקמיה. במידה ומדובר בהיפו, יש לטפל במצב באופן מיידי ולא להתעלם.
- חשוב!בכל שאלה או אי ודאות, התייעצו עם הצוות המטפל שלכם! הצוות מכיר אתכם ואת הסוכרת שלכם באופן אישי ויוכל לתת מענה מקצועי המותאם בדיוק לכם.
נכתב על ידי: אניה רויטפלד, דיאטנית קלינית, מכוני סוכרת, מחוז השרון, מכבי שירותי בריאות