ט”ו בשבט -מדריך לתזונה נבונה בחג
נכתב על ידי ד"ר ברוריה שר, דיאטנית האגודה
מבחינה הלכתית ט"ו בשבט הוא תאריך מפתח, המשפיע על מצוות שונות הקשורות בפירות האילן. המנהגים הנפוצים ביום זה הם אכילת פירות משבעת המינים, רצוי כאלה שגדלו בארץ ישראל. אם כן, מדוע נוהגים לאכול כיום פירות יבשים ולא טריים? בעבר, כשעם ישראל חי בגלות, תנאי המסחר לא אפשרו להביא פירות טריים מארץ ישראל, ולכן היה עליהם להסתפק בפירות יבשים. כיום, מרבית הפירות היבשים מגיעים אלינו דווקא מחו"ל, ורק פירות יבשים מעטים גדלים בארץ, ביניהם תמרים, צימוקים, חמוציות, שזיפים, משמש ושקדים.
מעסיסי למצומק – מה כולל תהליך הייבוש?
בתהליך הייבוש מאבדים הפירות מים רבים ומצטמקים. תהליך הייבוש גורם לאבדן וויטמין C וריכוז הסוכר בפרי היבש גבוה בהרבה מאשר בפרי הטרי, דבר ההופך אותו למזון עתיר בקלוריות. מרבית הפירות היבשים מיובשים בתהליכים תעשייתיים, כאשר כדי לזרז את תהליכי הייבוש ולהעניק לפרי המיובש חיי מדף ארוכים יותר, משתמשים בנגזרות שונות של סולפיט, בעיקר דו תחמוצת הגופרית (220-E). מרכיב זה עלול לגרום לבעיות לבעלי רגישות במערכת הנשימה, כגון אסתמטיים. שימוש אגרסיבי במיוחד בסולפיטים ובמשמרים אחרים נעשה בתהליך הייבוש של פירות שיש עניין להדגיש את צבעם הבהיר. לעתים מוסיפים לפירות יבשים, כגון צימוקים מזנים זהובים או למשמש, חומר זיגוג (כגון E905) שהוא תוצר של תעשיית הנפט וידוע כגורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה. בחלק מהפירות הייבוש כולל תהליכים נוספים כגון: טיגון (בננות מיובשות), ציפוי בשכבה עבה של סוכר לבן (אננס ופפאיה), הוספת מי סוכר לשיפור הברק ולהגדלת משקל הפרי (משמשים, תמרים). תהליכים אלו הופכים את הפירות היבשים לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.
מה לגבי פירות יבשים אורגניים?
פירות אורגניים גדלים ללא שימוש בדשנים ובחומרי הדברה וכן במהלך ייבושם לא נעשה שימוש בכימיקלים. הם מיובשים על גבי יריעות שחורות בשמש או באמצעות מאווררי ענק המפיקים אוויר חם. בחנויות האורגניות אפשר להשיג מגוון רחב של פירות מיובשים, אולם שימו לב, הפירות היבשים האורגנים צריכים להישמר באריזת ואקום. לאחר הפתיחה הם עלולים להירקב ולכן ויש לשמרם במקרר. מכירת פירות יבשים בתפזורת בחנויות הטבע ובחנויות הגרעינים השונות מעידה על נוכחות חומרים משמרים ולכן הם בדרך כלל לא אורגניים, גם אם כך מצהירים עליהם בנקודות המכירה.
אגוזים - טבעי או קלוי?
את מגוון האגוזים הרחב ניתן לרכוש שלמים עם קליפתם, או נטולי קליפה. עדיף לרכוש אגוזים עם קליפתם הנוקשה, מאחר שהקליפה מגנה על האגוז מפני נזק חמצוני של אור השמש ושומרת על טריותו. מומלץ לקנות אגוזים בחנויות בהם תחלופת הסחורה גבוהה ולבחון את טריותם של האגוזים הקלופים בעזרת מראם, ריחם וטעמם – לאגוזים מקולקלים יש טעם וריח מעופש אופייני. אגוזים ושקדים רצוי לאחסן בקירור בכלי אטום. מומלץ לאכול את האגוז בצורתו הטבעית. חימום וקליית האגוזים יוצרים בו גורם מחמצן. כמו כן, לאגוזים הקלויים מוסיפים חומרים שונים, כגון מלח, קמח, סוכר וחומרים משמרים
יתרונות בריאותיים
פירות יבשים מהווים מזון טבעי (בתנאי שיובשו ללא תוספת סולפטים ומזגגים) והנם עדיפים על פני מתוקים וחטיפים אחרים. צריכה נכונה שלהם, בכמויות נמוכות, מהווה חלק מתזונה בריאה ומאוזנת.
- מינרלים – לפירות היבשים ולאגוזים תכולת מינרלים גבוהה והם מהווים מקור עשיר למגנזיום, לברזל ולסידן. משמש יבש עשיר בברזל, שקדים עשירים בסידן, אגוזים עשירים באבץ וכולם יחד מהווים מקור מצוין למגנזיום.
- שמן – שמן זית, אגוזים ושקדים מהווים מקור עיקרי לשמן בתפריט הים תיכוני והינם אחד ממקדמי ההגנה מפני תחלואה ותמותה ממחלות לב. השמן באגוזים ובשקדים כולל חומצות שומן בלתי רוויות. אגוזי מלך מהווים מקור עשיר לחומצות שומן מסוג אומגה 3, התורמות לבריאות בכלל ולבריאות הלב וכלי הדם בפרט. אגוזי פקאן ושקדים עשירים בחומצות שומן חד בלתי רווי (אוליאית), המצויות גם בשמן הזית.
- לסובלים מעצירות – פירות יבשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים ויכולים לסייע לסובלים מעצירות. בשזיפים יבשים קיים סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט משלשל. צריכת פירות יבשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים.
- אינדקס גליקמי – שילוב אכילת אגוזים לא קלויים עם פרי יבש מסייע בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי ובכך מקטין את תנודות הסוכר בדם ומשפר את תחושת השובע. כמו כן, הפירות היבשים משמשים מקור אנרגיה מצוין בעת ביצוע פעילות גופנית ממושכת.
- להלן דוגמאות למנות פירות יבשים (ללא זיגוג, סוכר או קמח), כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות, כ-15 גרם פחמימות:
- תאנים מיובשות – 2 יחידות
- תמרים לחים או יבשים – 2 יחידות
- שזיפים מיובשים – 2 יחידות
- משמשים מיובשים – 2-3 יחידות
- צימוקים – כף מחוקה
- תפוח עץ מיובש – 2 פרוסות
- אננס מיובש – פרוסה אחת
- חרובים – אחד בינוני
ולבסוף, כמה טיפים שיסייעו לנו לצלוח את ט"ו בשבט :
- בשל ריכוז הסוכר הגבוה והערך הקלורי בפירות היבשים (בהשוואה לזה של פרי טרי), יש לשלבם בצמצום ובמידה מועטה.
- מומלץ לצרוך פירות שיובשו ללא תהליכי ייבוש תעשייתיים (הכוללים שימור, הדגשת טעם וזיגוג).
- העדיפו פירות יבשים אורגניים, הנמכרים באריזת ואקום סגורה, ולאחר פתיחתם הקפידו על שמירתם במקרר.
- העדיפו אגוזים ושקדים טבעיים, שלא עברו תהליך קלייה.
- השתדלו לטעום בעיקר מפירות ארצנו, ובכך לסייע ולקדם חקלאות ישראלית.
- אכלו משבעת המינים, המהווים את בסיס התזונה הבריאה.
- שתלו צמחי תבלין בגינה או באדנית ובכך תעשירו את הטעמים בבישול הביתי.
- השתתפו בנטיעות, צאו לטיולים בטבע בעקבות הפריחה וחפשו את השקד הפורח….ותהנו במהלך הטיול מפעילות גופנית כדוגמת הליכה
זכרו כי “דברים טובים מגיעים בכמויות קטנות"
חג שמח!