השירות הלאומי אזרחי פתוח לכל אזרח או תושב קבע בישראל שקיבל פטור משירות צבאי או שלא נקרא לשרת בצבא, כולל בני ובנות המגזר הערבי. השירות הלאומי-אזרחי, הנעשה בהתנדבות, מאפשר מתן שירות לציבור במקומות שבהם הוא חסר. ההתנדבות מתבצעת בתחומים שונים כגון חינוך, בריאות, ביטחון, רווחה והגנת הסביבה. מסיימי השירות הלאומי-אזרחי זכאים להטבות, בדומה לאלו שניתנים לחיילים משוחררים (בהתאם לתקופת השירות, בכפוף לחוק קליטת חיילים משוחררים 1994).
תנאי התנדבות לשירות:
ניתן להתנדב מגיל 17 עד גיל 24.
ניתן להתנדב למשך שנה (12 חודשים) או שנתיים (24 חודשים). על מנת לקבל את הזכויות בהתאם לחוק חיילים משוחררים, יש לשרת מינימום 12 חודשים.
המתנדב צריך להיות תושב קבע או אזרח מדינת ישראל.
על מנת להתנדב לשירות לאומי יש לפנות לאחת או יותר מהעמותות המפעילות את השירות:
האגודה להתנדבות.
בת עמי (אלומה – אמונה).
העמותה לשוויון חברתי.
עיריית ירושלים - היחידה לשירות לאומי.
עמינדב.
עמותת ש"ל.
שלומית - עמותה להפעלת מתנדבים לשירות לאומי.
דגשים והערות
תהליך ההתנדבות לשירות הלאומי כולל מיונים ויש לקחת זאת בחשבון ולהתחיל את התהליך מספיק זמן מראש.
לכל עמותה תקנים שונים, כלומר, תפקידים ומקומות שירות שונים. כדאי לעשות בדיקה מקיפה בכל העמותות לפני שמחליטים לאיזה תקן רוצים להשתבץ.
לרוב המיונים מתרחשים סביב החודשים דצמבר-מרץ, כאשר שנה של שירות לאומי מתחילה יחד עם שנת הלימודים, ב- 1/9.
אמנם המיונים מתחילים בשלב מוקדם, אך לרוב ישנם תקנים פנויים גם בשלבים מאוחרים יותר, ולעתים גם לאחר ה-1.9. במידה ולא מצאתם תקן פנוי הרלוונטי לכם, מומלץ לעמוד בקשר עם כל אחת מהאגודות המוזכרות לעיל, ולבדוק אילו תקנים נותרו פנויים.
ניתן לפנות דרך אתרי העמותות לאחראי על השיבוצים לשירות לאומי (בד"כ רכזות השיבוצים).
ישנם תקנים הכוללים שיבוץ בדירה וישנם תקנים שהם תקני בית. כלומר, בפירוט התפקיד ישנו הסבר האם התפקיד כולל מגורים בדירת שירות, או שאינו כולל מגורים ואז בן השירות ממשיך להתגורר בביתו.
השירות הלאומי אזרחי מפעיל תכניות מיוחדות לבעלי צרכים מיוחדים. על התכניות המיוחדות ניתן לקרוא באתר של כל אחת מהעמותות המפעילות את השירות, או באתר ‘כל זכות’, אשר מאגד את כל המידע הרלוונטי.