
חנוכה חג יפה כל כך, אור חביב מסביב ….
כתבת מדריך לחג החנוכה מאת ד"ר ברוריה שר- דיאטנית האגודה.
יחד עם האור, החנוכיות והסביבונים, נלווים לחג החנוכה מאכלים עתירי פחמימות ושמן, שלהם השלכות משמעותיות על רמות הסוכר ואיזון הסוכרת.
השיווק המתוחכם של חברות המזון, הצליח להפוך את המזון לחלק משמעותי מהחג ויותר מזה, הסופגניות מופיעות בכל שנה מוקדם יותר, כשהראשונות מופיעות לראשונה כבר בחול המועד סוכות. כך למעשה, הסופגניות נמכרות במשך תקופה ארוכה הרבה יותר, וכמובן שבשל כך, רובנו אוכלים מהן יותר.
חשוב לזכור כי הבחירה באם לאכול סופגניות הינה בידכם. אלו מכם הבוחרים לאכול, יכולים לבחור בין סופגנייה גדולה לקטנה (או חצי סופגנייה), ובין סופגנייה מטוגנת לאפויה. אחרים בוחרים להכין סופגניות אפויות בהכנה ביתית כדי לשלוט בכמות השמן והפחמימות הנצרכות. אפשרות אחרת היא לוותר על הסופגניות ולאכול רק לביבות.
לטובת אלו שבחרו בתזונה דלת פחמימות (ברנשטיין, פליאו וקטוגנית) לאיזון הסוכרת, ניתן למצוא כאן בהמשך מתכון לסופגניות דלות מאוד בפחמימות (כ-2 גרם פחמימה לסופגנייה), באדיבות גולדי אלישר. המתכון מתאים גם לאלו מבניכם שלא בחרו בתזונה דלת פחמימות בשגרה, כיוון שהפחתה בפחמימות מסייעת לשמירה על איזון הדוק.
באם הנכם מתלבטים בין לביבות לסופגניות, מומלץ לבחור בלביבות, כאלו שניתן להכין בעצמכם ובעדיפות ללביבות דלות פחמימה. לביבות אלו ניתן להכין מירקות ירוקים בעיקר, כדוגמת: תרד, מנגולד, כרובית, קולרבי, קישואים מסוג זוקיני, סלרי וכן עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, שמיר וכוסברה. לאחר קיצוץ או גרור הירקות, יש לסחוט אותם היטב על מנת להפטר מעודף המים שמכילים הירקות. את הקמח מומלץ להמיר בקמח שקדים. ניתן להוסיף ללביבות הירוקים מעט גזר או דלעת. לביבות אלו הן דלות בפחמימה ומהוות תחליף נפלא וטעים ללביבות תפוחי האדמה הקלאסיות.
כיצד ניתן לשמור על מסורת מאכלי החג מבלי לצאת מאיזון ?
- אכלו סופגנייה דלה מאוד בפחמימות.
- אכלו סופגנייה אחת קטנה, ואך ורק פעם אחת בכל החג.
- אפו סופגניות מופחתות פחמימה ושמן.
- הכינו לביבות תפוחי אדמה מטוגנות רק פעם אחת במהלך החג, בשאר הערבים הכינו לביבות אפויות.
- הכינו ברוב ימות החנוכה לביבות מירקות ירוקים אפויים ורק פעם אחת מטוגנות.
- הכינו לארוחת החג אליה הוזמנתם מגוון של סלטי ירקות, לביבות אפויות ולא מטוגנות, מטבלי גבינה וסלטי דגים.
- הימנעו מתוספת סוכר לרטבי הסלטים.
- המירו את הקמח הלבן שבלביבות בקמח שקדים.
- החליפו את הסוכר בתחליפי סוכר.
לילדים – נסו להציע בכל ערב מתנה קטנה וסמלית (דמי חנוכה) במקום סופגנייה מדי ערב.
כיצד להתנהל בארוחות החג על מנת לשמור על איזון?
- תכננו בצורה מושכלת את הארוחה, בחרו בכל ערב סוג אחד של פחמימה בלבד.
- המעיטו במזון מטוגן.
לבוחרים לאכול סופגניות ולביבות בארוחה:
- בדקו את רמת הסוכר בדם כשעתיים לפני הארוחה ותנו תוספת אינסולין לתיקון אם יש צורך, בכדי להגיע להדלקת הנרות ולארוחה בערך הקרוב ל- 100 מ"ג / דצל.
- הקפידו על אופן מתן האינסולין לכיסוי הסופגנייה והלביבות – מומלץ להשתמש בבולוס משולב, שכן מזון עתיר בפחמימה ובשומן עלול להוביל להיפרגליקמיה ממושכת, מספר שעות לאחר הארוחה. את הבולוס המתמשך S Square / Extanded מומלץ לתת למשך 2-4 שעות. על אופן וגודל מינון הבולוס יש להתייעץ עם הצוות המטפל.
- בדקו את רמת הסוכר בדם לפני השינה ותקנו לפי הצורך, כדי למנוע היפרגליקמיה במהלך הלילה.
- לשותים אלכוהול – את המשקה האלכוהולי יש לשתות עם הארוחה ולהקפיד להפחית את מינון התיקון לפני השינה, על מנת למנוע היפוגליקמיה לילית.
ערכי פחמימה של מאכלי החג:
2 לביבות = 15 גרם פחמימה, או 1 מנת פחמימה.
סופגנייה קטנה = 45 גרם פחמימה, או כ-3 מנות פחמימה.
סופגנייה גדולה = 60 גרם פחמימה, או כ-4 מנות פחמימה.
סופגניות דלות פחמימה
המתכון באדיבות גולדי אלישר, מייסדת קבוצת הפייסבוק "הכל זהב"- מתכונים של גולדי לסוכרתיים. בלוג .hakolzahav.co.il
החומרים לכ- 7 סופגניות קטנות (דונטס):
- 1/3 כוס קמח קוקוס או 2/3 כוס קמח שקדים
- 125 מ"ל שמנת 38%
- 1 כפית תמצית וניל
- 1 ביצה
- 15 טיפות סוכרלוז נוזלי
- 1/2 כפית אבקת אפיה
אופן הכנה:
- לערבב את כל החומרים בקערה עד לקבלת תערובת אחידה, לשטח בתבנית סיליקון להכנת דונאטס, לאפות כ15 דקות בטמפרטורה של 170 מעלות.
- למלא את הסופגניות במילית ריבת התות.
החומרים למילית ריבת תות:
- 3 תותים פרוסים
- 15 טיפות סוכרלוז נוזלי
- 0.5 כפית קינמון
אופן ההכנה:
להניח את כל מרכיבי המילית בסיר קטן ולחמם על אש קטנה תוך כדי ערבוב עד שהתערובת נעשית מרוכזת.
סופגניות אפויות – מופחתות שמן ופחמימה
באדיבות טל דגן ועינת בדיחי - דיאטניות קליניות, המרפאה לסוכרת, ביה"ח לילדים, מרכז רפואי שערי צדק
המתכון הינו ל-10 סופגניות.
בכל סופגנייה: 23 גרם פחמימה ו-144 קלוריות.
החומרים :
- 20 גרם שמרים טריים, או 2 כפיות "שמרית"
- 3 כוסות קמח לבן
- 3 כפות סוכר
- 1/3 כוס שמן
- 1 ביצה
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 1 כוסות מים פושרים
- 10 כפיות קונפיטורה לייט תות שדה- למילוי
אופן הכנה:
- לחמם תנור ל-210 מעלות צלזיוס.
- להמיס בקערה את השמרים במים.
- לבחוש פנימה את הסוכר ולהניח לשמרים לתפוח במשך עשר דקות.
- להוסיף לתערובת השמרים שתי כוסות קמח תופח ולטרוף את התערובת במשך שלוש דקות.
- לכסות את הקערה ולהניח לתערובת לתפוח כשעתיים .
- להוסיף לבצק את השמן, הביצה, המלח ויתרת הקמח, עד לקבלת בצק רך. ללוש למשך שתי דקות עד לקבלת בצק חלק, גמיש ומעט דביק. להניח לתפוח כשעה.
- לרדד את הבצק ולקרוץ ממנו עיגולים. להניח את עיגולי הבצק על תבנית אפייה משומנת. לאפות במשך כ-15-20 דקות.
- כשהסופגניות מתקררות ניתן להחדיר לתוכן, בעזרת מזרק, כפית קונפיטורה לייט.
לביבות ירק
מתכון ל- 30 לביבות או לפשטידה אחת.
כל לביבה מכילה כ- 4 גרם פחמימה.
החומרים :
- 1 כוס קישואים מזן זוקיני
- 1 כוס דלורית
- מלח גס
- 2 חלבונים
- 1 חלמון
- 1/2 גביע גבינה בולגרית או צאן 5% מגוררת
- 1/4 כוס בצל ירוק קצוץ
- 1/3 כוס קמח מלא
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- אופציה: כוסברה, פטרוזיליה או נענע קצוצה דק
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
- מעט שמן זית לאפיה
אופן ההכנה:
- לגרד בפומפייה את הקישואים ואת הדלורית.
- להניח את הקישואים והדלורית המגוררים במסננת ולפזר מעליהם מעט מלח גס.
- להשהות במסננת כ-15 דקות. לאחר מכן לסחוט מתוכם את הנוזלים ולהעביר לקערה.
- להפריד את החלבונים והחלמונים.
- להוסיף 1 חלמון לתערובת הירקות.
- להוסיף לתערובת את הגבינה הבולגרית, הבצל הירוק, הקמח, אבקת האפייה, עשבי התיבול, הפלפל השחור והמלח ולערבב לבלילה אחידה.
- להקציף את החלבונים לקצף יציב ולקפל בעדינות לתוך התערובת.
- בעזרת מברשת, למרוח שמן זית על ניר האפייה.
- לקחת בעזרת כף מן התערובת ולהניח על ניר האפייה. להתיז שמן על החלק העליון של הלביבה (אפשר להשתמש בתרסיס שמן).
- לאפות בתנור שחומם מראש בטמפרטורה של 180-200 מעלות, עד שהלביבות זהובות משני הצדדים.