הנחיות לחגי תשרי
ראש השנה
בראש השנה נוהגים לאכול מאכלים מתוקים ומאכלים המסמלים ברכות לשנה החדשה: תפוח בדבש, סלק, רימון, תמרים. על מנת להזריק אינסולין בכמות המתאימה יש לדעת כמה פחמימות יש בכל מאכל חג.
בטבלה מופיעים מאכלים אותם נהוג לאכול בחג, ערכם הקלורי וכמות הפחמימה במנה. שימו לב!
להבדלים בכמות הפחמימות בין זני התמרים השונים !
התמרים הצהובים מזן ברהי מכילים פחות פחמימה, והסתיו הוא העונה שלהם. שימו לב שההבדל בין דבש רגיל לדבש לייט הוא די זניח.
גם ארוחת החג מתאפיינת בשפע מאכלים מתוקים. בטבלה מופיעים שני סוגי תפריט, אחד אשר אינו מוגבל בכמות הקלוריות והפחמימות והשני אשר מדגים תפריט מאוזן יותר. בשניהם ניתן ליהנות ממגוון רחב של מאכלים טעימים ובהחלט לשבוע גם כשמתחשבים בכמות המזון שצורכים.
*תיקון למנת דג מטוגן 75( גר)' או גפילטעפיש – 8 גר' פחמימה (ולא )16 לסיכום: ניתן לחסוך עד 2/3 מכמות הקלוריות והפחמימה בכל ארוחה – המאמץ משתלם
יש לזכור שבארוחה ארוכה ושומנית מומלץ להשתמש בבולוס חכם משולב.
יום כיפור
האם מותר לחולי סוכרת לצום ?בסוגיה זו דנו רבים וקיימות דעות רבות. אין בכוונתנו לקבוע עמדה
בנושא ההלכתי. הגישה במרפאה לסוכרת בילדים ונוער במרכז הרפואי שערי צדק היא לתת לילד ולמשפחה את האפשרות להחליט בעצמם או להתייעץ עם הרב. אנו מכבדים את ההחלטה ומנחים את החולים בהתאם
מספר עצות למחליטים לצום:
הנחיות תזונתיות לפני הצום הנחיות לסעודה מפסקת:
חשוב למלא את מאגרי הגליקוגן בגוף ביום הקודם לצום, וזאת על ידי צריכה של מזונות המכילים פחמימות מורכבות כל מספר שעות מהבוקר שלפני הצום כמו: לחם מלא, קרקרים, פסטה, תפוחי אדמה, פירות ועוד …חשוב להרבות בשתיית מים ביום שקודם לצום. רצוי לשלב בתפריט פחמימות מורכבות. היות והן מתעכלות לאט, ותורמות להרגשת שובע ולנינוחות. העדיפו לחם מלא, פסטה מקמח מלא, בטטה ועוד .מומלץ להוסיף לארוחה מזונות עשירים בחלבונים ובשומנים. התורמים לתחושת שובע לאורך זמן .כדאי לוותר על מזונות מתובלים, חריפים ומלוחים ומזון מטוגן המעוררים צמא .רצוי להימנע מקטניות, וכן ירקות כמו ברוקולי, צנון וכרובית אשר גורמים לנפיחות ולגזים .רצוי להימנע משתיית משקאות מוגזים העלולים לגרום לתחושת נפיחות.
טיפים להפסקת הצום:
מדידות סוכר בדם בתדירות גבוהה או שימוש בסנסור למדידה רציפה של סוכר בדם, למניעת תנודות קיצוניות ברמות הסוכר בדם .הצטיידות בשתייה מתוקה ופחמימה זמינה בכל עת .החל מערב הצום וביום הצום עצמו יש לערוך שינוי בטיפול התרופתי בהתאם להנחיות הרופא ) בדרך כלל יש להפחית כאשר באופן משמעותי את האינסולין הארוך טווח, בזאלי לכ- %40-60 מהמינון הרגיל במקרה של יש היפוגליקמיה יש להפסיק את הצום, לאכול ולשתות כרגיל, אנו ממליצים להפסיק את הצום סוכר מגיע לערך של80 mg/dl . במקרה של עלייה קיצונית ברמת הסוכר בדם לשעות מרובות, להפסיק את הצום ולהרבות בשתיית מים ונטילת אינסולין לפי הצורך על מנת לא להגיע להתייבשות וחמצת .
בדקו את רמות הסוכר והזריקו על פי האכילה ביחס שנקבע לכם באופן רגיל .
שברו את הצום עם שתייה של משקה בטמפרטורת החדר ואפילו משהו קל כמו פרוסת לחם עם כפית ריבה .כשעה מאוחר יותר, מומלץ לאכול ארוחה רגילה, למשל: לחם, גבינות, טונה ,ביצה, סלט או מרק עוף וכו '.חשוב לשתות במתינות ולא בכמות גדולה אך לדאוג להחזיר את הנוזלים שאבדו לגוף.
חשוב לזכור: אין להשלים את כל הארוחות שלא נאכלו במהלך היום! הגוף אינו זקוק לכך כעת! ולהיפך, העמסה יתירה של מזון ובעיקר פחמימה עלולה להפריע לאיזון רמות הסוכר ולתחושה כללית רעה .בדקו רמות סוכר שעתיים לאחר הארוחה ותקנו במידת הצורך .החזירו את רמת האינסולין הבזאלי שהופחת במשאבה בתחילת הצום .למטופלים בזריקות העלו את האינסולין הבזאלי למינון הרגיל .זכרו: צום מהווה מצב דחק לגוף, בעיקר לגוף הסוכרתי ואי שמירה קפדנית על הנחיות עלולה להביא לסיכון עבור הילד הסוכרתי !
ולסיום מתכון מתוק:
עוגת תמרים ותפוחים
מצרכים:
- 15 תמרים מזן מג'הול ( 250 גרם)
- 1/2 כוס מים רותחים
- 2 ביצים 1/4 כוס שמן קנולה 1 כוס קמח מלא 1 כפית אבקת אפיה 1/2 כפית קינמון
- מעט מלח 1 תפוח עץ ירוק
- כלים: מעבד מזון 1 קערה, 2 תבניות אינגליש קייק או תבנית שקעים ( 12 יחידות)
אופן ההכנה:
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות
משמנים את התבניות או את השקעים לעוגות האישיות
משרים במים רותחים את התמרים המגולענים למשך 10 דקות, לאחר מכן, מעבירים את התמרים יחד עם הנוזל למעבד מזון ומעבדים עד לקבלת מרקם חלק.
מוסיפים את הביצים והשמן ומערבבים פעם נוספת. למרקם חלק ללא גושים.
מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, קינמון ומלח ומעבדי לעיסה חלקה.
קולפים את התפוח וחותכים אותו לקוביות.
מעבירים את כל העיסה לקערה נוספת ומערבבים יחד – באופן ידני.
את העיסה כולה מעבירים לתבנית או לתבניות האישיות ואופים למשך כ- 35 דקות
(בעוגות האישיות 30 דקות בלבד.)
יש לחלק למספר הפרוסות
ערכים תזונתיים:
1830 קלוריות ( לכל העוגה)
152קלוריות (לעוגה אישית- לפי חישוב של 12 יחידות)
פחמימות 274 גרם ( לכל העוגה) יש לחלק למספר הפרוסות
פחמימות 22 גרם(לעוגה אישית- לפי חישוב של 12 יחידות)